Naslovna Vojvodina Sremski Karlovci: Radi se projekat obnove javne i dekorativne rasvete

Sremski Karlovci: Radi se projekat obnove javne i dekorativne rasvete

PODELI
Foto: srpskacafe.com

Nadležni u karlovačkoj opštini pokrenuli su izradu projektno-tehničke dokumentacije za dekorativnu i javnu rasvetu u Sremskim Karlovcima, što je kako kaže prvi čovek mesta, Aleksandar Stojkečić, prvi korak ka otklanjanju godinama prisutnih nedostataka u funkcionisanju uličnog osvetljenja.

Po Stojkečićevim rečima, opština je dobila od Vlade AP Vojvodine sedam miliona dinara za projektovanje, kako je prilikom posete pokrajinskog premijera Igora Mirovića Karlovcima na početku ove godine i nagovešteno, a na konkursu za taj posao odabran je AG Institut iz Novog Sada.

Predmet ugovora sklopljenog sa pomenutom projektnom kućom, jeste izrada projekta rekonstrukcije sadašnje javne rasvete i obnova i postavljanje nove dekorativne rasvete – kaže Stojkečić.

– Duži period imamo problema sa dotrajalom javnom rasvetom i ovo je put ka njihovom prevazilaženju. Da li će se fazno ili odjednom preduzeti izmena rasvete, znaćemo kada tehnička dokumentacija bude završena i šta ona predviđa. Kako nastavljamo sa programom sanacije fasada i drugih radova u okviru njega, neophodno je da se novoobnovljene kuće dekorativno osvetle i tako dobiju jači vizuelni identitet noću, dodao je Stojkečić.ž

Stojkečić kaže da će po završetku izrade dokumentacije biti poznata procenjena vrednost radova i tehnički uslovi, ali u svakom slučaju, ističe da je reč o obimnom poslu. Novcu za realizaciju, većim delom, nada se iz pokrajinskog budžeta preko konkursa, kao i na osnovu Zakona o Karlovcima.

Obnovu i unapređenje javne rasvete u prethodnom sazivu lokalna vlast imala je nameru da sprovede sklapajući javno-privatno partnerstvo. U dva navrata je raspisivan konkurs. Po prvom, koji je obustavljen, to je trebalo da košta opštinu oko 130 miliona dinara. U drugom pokušaju, kada je iznos za rekonstrukciju i racionalizaciju sistema javnog osvetljenja upotrebom LED sijalica bio nešto manji, nije dobijeno zeleno svetlo lokalnog parlamenta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here