Naslovna Posao “Sremu” tesno tursko tržište

“Sremu” tesno tursko tržište

PODELI
Foto: Tanjug

Klanična industrija “Srem” iz Šida je ispunila kvotu od 5.000 tona za izvoz govedine na tursko tržište i već se priprema za narednu godinu.

KLANIČNA industrija “Srem” iz Šida je ispunila kvotu od 5.000 tona za izvoz govedine na tursko tržište i već se priprema za narednu godinu, s obzirom na to da će od 15. januara biti omogućeno plasiranje čak 7.000 tona.

PRASTARO ZLATO SIRMIUMA ZAVRSILO U ZAGREBU? Blago iz Sremske Mitrovice krasi daleke muzeje

Milenko Đurđević iz Subotišta, sa “Agropapukom” iz Kukujevaca jedan od suvlasnika ove klanice, veruje u to da će povećavanje državnih subvencija, koje je najavilo Ministarstvo poljoprivrede, oživeti govedarstvo u Srbiji. Jer, upravo je pomenuti posrnuli sremski gigant, koji je 17 godina imao katanac na pogonima, posle samo pet meseci od pokretanja proizvodnje dospeo u poziciju da se sa zadovoljstvom sumiraju postignuti rezultati.

Srem je u Rumi “postao” Srbija

– Iz Srema su prema Turskoj otišla 202 kamiona goveđeg mesa, mi u našim farmama već imamo oko 7.000 goveda, što je bezmalo pola kvote za naredni izvoz, a imamo i kooperante iz Vojvodine i Mačve – kaže Đurđević, i predlaže da se ili otvori još neko slično tržište, ili da se poveća kvota za Tursku.

Kaže, oko 200 tona smrznute junetine su plasirali i na kinesko tržište, ali su nedavno otvorene nove farme i povećan je broj stočara koji su se opredelili za ovu proizvodnju. Pritom, samo klanična industrija “Srem” u Šidu ima više od stotinu kooperanata, sa po 50 do 200 grla.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here