Naslovna Hronika “SRETAO SAM GA, ALI GA NIKAD NISAM PITAO ŠTO MI JE UBIO...

“SRETAO SAM GA, ALI GA NIKAD NISAM PITAO ŠTO MI JE UBIO ĆERKU” Potresna ispovest oca studentkinje Marije koja je oteta, ubijena, pa ZAPALJENA

PODELI

Na rumskom groblju u četvrtak je sahranjen Nebojša Petrović (59), koji je osuđen za brutalni zločin počinjen u ovom gradu 1998. godine. On je ubio, pa zapalio studentkinju Mariju Livadu (22) iz ovog grada, a za to delo mu se sudilo punih 12 godina.

Marijin otac Đorđe Livada (72), u razgovoru za “Novosti”, kaže da nikada nije tražio odgovor od ubice zašto je oduzeo život njegovoj ćerki, jer nije imao snage ni da ga pita.

Zločin koji se dogodio 1998. godine, još ne bledi iz sećanja Rumljanima, ali ostaće upamćen i kod budućih generacija. Bol i rane kod porodice Livade ne prolaze. Vest da je ubica njegove ćerke preminuo posle duge i teške bolesti (dobio je rak kože), kako kaže Đorđe, nije mu donela mir i spokoj.

– Svako dobije po zasluzi. Ja sam morao da nastavim život dalje, radi mog drugog deteta, sina. Nije mi bilo lako ni tada, nije ni sada. Morao sam da se borim sa tim. Viđao sam ga po gradu nakon njegovog izlaska iz zatvora. Na sreću nismo se direktno sretali, i bolje – priča otac ubijene studentkinje, koji kaže da se ponovo rodio pre 13 godina kada je dobio prvu unuku.

Okolnosti nestanka

Studentkinja Livada nestala je u noći između 27. i 28. septembra 1998. godine u Rumi. Kada je pronađen ugljenisan leš devojke na deponiji u Inđiji u potezu “Leje”, porodica Livada nije verovala da bi to moglo biti Marijini telo. Međutim, na osnovu DNK analize, utvrđeno je da je reč o 21-godišnjakinji iz Rume.

Dugo je trajala potraga za ubicom, dok kriminalistički inspektori nisu došli do podatka da je Marija kobne noći viđena kako ulazi u rumljanski kafić “Alkatraz”, koji je bio u Nebojšinom vlasništvu. Odatle se nikad nije vratila.

Petrović je uhapšen i odveden u pritvor, a nekoliko gostiju koji su te noći bili u “Alkatrazu” potvrdili su da je Marija došla u kafić i otišla u njegovu kancelariju. Rekonstrukcijom događaja utvrđeno je da je Petrović te noći u svojoj kancelariji pucao Mariji u glavu. Posle ubistva on je njeno telo umotao u tepih, stavio ga u gepek “juga 45” i odvezao u šipražje u Inđiji. Ispalio je u telo još pet hitaca iz pištolja marke “zastava”, a onda ga zapalio. Kada su od studentkinje ostali samo ugljenisani delovi tela, vratio se u Rumu.

Tokom istrage i suđenja nije definisano šta je bio motiv ovog brutalnog zločina koji je godinama ostao misterija za sve.

Sa 40 na 15 godina robije

Na prva dva suđenja Petrović je osuđivan na po 20 godina robije, ali je Vrhovni sud oborio ove presude i naložio novo suđenje. Osumnjičeni je, prema važećem zakonu, vreme od presude Okružnog suda, do rešenja Vrhovnog suda provodio na slobodi.

Na trećem suđenju njemu je izrečena kazna zatvora od 40 godina robije, ali je i tu presudu oborio Vrhovni sud.

Na poslednjem suđenju u Okružnom sudu u Sremskoj Mitrovici, krivično veće osudilo je Petrovića na 20 godina zatvora, a tu presudu je Apelacioni sud u Novom Sadu preinačio u kaznu od 15 godina zatvora i ona je postala pravosnažna 11. novembra 2010.

Amnestiran odlukom Višeg suda

Kako je “Blic” ranije saznao, u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija Popović je odležao kaznu za ubistvo studentkinje. Pre presude Petrović je u pritvoru proveo 6 godina 4 meseca i 24 dana, da bi nakon presude u zatvoru ostao od 22. novembra 2010. do 3. avgusta 2015.

Nakon toga je amnestiran odlukom Višeg suda u Sremskoj Mitrovici.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here