Naslovna Vojvodina Srpska pravoslavna crkva, uz blagoslov episkopa banatskog Nikanora, pomaže siromašnoj porodici

Srpska pravoslavna crkva, uz blagoslov episkopa banatskog Nikanora, pomaže siromašnoj porodici

PODELI
Foto: rtv.rs

KIKINDA – Četvoročlana porodica Kolompar iz Bašaida, sela nadomak Kikinde, stanuje u veoma lošim uslovima, u kući bez struje, vode i bilo kojih drugih uslova za pristojan život. Kako bi se ova veoma siromašna porodica uselila u novu kuću, akciju pomoći sprovodi Srpska pravoslavna crkva, uz blagoslov episkopa banatskog Nikanora. 

Samohrana majka Jelena Kolompar živi sa troje dece u veoma trošnoj kući na periferiji sela Bašaid, nedaleko od Kikinde.

Uslovi u kojima stanuju su nepodnošljivi, u kući nema struje, vode, podovi su zemljani, a kako je svakoga dana hlanije, tako im preti i opasnost da će se kuća urušiti.

Uprkos tome, Jelenina deca su veoma uredna, redovno pohađaju nastavu, a ona zarađuje tako što obavlja sezonske poslove.

Pošto nema novca, onda idem da radim kao nadničar. U to vreme stariji sin čuva mlađeg, ali ja moram da radim. Ne mogu da čekam socijalnu pomoć, potreban mi je novac za decu, da im kuvam, da ih nahranim – priča Jelena Kolompar.

Kako su Jelenina deca redovna na verskoj nastavi i dobri učenici u seoskoj školi, akciju prikupljanja sredstava za pomoć porodici Kolompar organizovala je Srpska pravoslavna crkva.

Tako je brigu o ovoj porodici preuzeo paroh bašaidski, jerej Aleksandar Lekić, kojem je želja da se siromašna porodica useli u novu kuću pre zimskih meseci, odnosno niskih temperatura.

Iako su oni materijalno siromašni, duhovno su veoma bogati. Deca dolaze čista u školu, poslušna su i kulturna, dolaze redovno na versku nastavu kod mene i redovno dolaze u crkvu. Tako da sam se ja, kao sveštenik, uz blagoslov nadležnog episkopa, prihvatio da akciju pomoći sprovedem onako kako crkveni i moralni zakoni zapovedaju, da ova žena i deca žive u dostojanstvenim uslovima – ističe jerej Aleksandar Lekić, paroh bašaidski.

Prikupljanje sredstava sprovodi se uz blagoslov vladike banatskog Nikanora, uz nadu da će se i ovoga puta ponoviti nedavno sprovedena akcija pomoći kada je već zbrinuta jedna četvročlana porodica, koja se sada nalazi u svom novom domu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here