Naslovna Posao Srpske radne dozvole najviše dobijaju Kinezi i Rusi

Srpske radne dozvole najviše dobijaju Kinezi i Rusi

Foto: 021.rs

Za razliku od 2018. godine kada je u Srbiji izdato ukupno 8.990 dozvola za rad stranim državljanima, do kraja septembra ove godine Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) obezbedila je već sad 8.914 takvih dozvola za rad strancima u zemlji.

Dve trećine stranaca, njih 5.784, zaposlili su poslodavci u Beogradu, dok su ostali pronalazili posao u Novom Sadu, Boru, Nišu, Sremskoj Mitrovici, Pančevu, Subotici i drugim gradovima.

 U NSZ-u naglašavaju da se ne može utvrditi koliko stranaca zaista radi u Beogradu, jer poslodavci zahtev za izdavanje dozvola za rad podnose prema svom sedištu, iako stranac radi u njihovom ogranku koji se nalazi u drugom gradu. Strani državljani najčešće imaju srednju stručnu spremu, a najveći broj radnih dozvola izdat je državljanima Kine i Rusije, potom slede Turci, Ukrajinci i Italijani, pa državljani iz zemalja i okruženja.

U većem broju slučajeva reč je o muškim stranim državljanima, piše Politika. Međutim, za zapošljavanje državljana Srbije u inostranstvu najveće interesovanje pokazuju Slovenija, Nemačka i Hrvatska, kojoj su često potrebni sezonski radnici u turizmu i ugostiteljstvu.

U NSZ-u dodaju i da su slovenačkim poslodavcima najviše potrebni vozači, građevinski radnici, varioci i ugostitelji, dok Nemačka uglavnom najviše potražuje vozače i medicinske sestre opšteg i pedijatrijskog smera. Ipak, kako kažu u NSZ, u toku ove godine samo deset osoba iz Srbije počelo je da radi u inostranstvu, od kojih šestoro u Hrvatskoj, a četvoro u Nemačkoj. 

Bilateralni sporazumi, čiji je cilj da obezbede zaštitu državljana Srbije prilikom zapošljavanja u inostranstvu za sada su zaključeni sa Nemačkom, Slovenijom, BiH i Belorusijom, a u toku su pregovori i sa državom Katar i Maltom.

IZVOR021.rs
Prethodna vestUskoro i auto-put do Rume
Sledeća vestSremska Mitrovica dobija novi fudbalski stadion – U toku izbor projektanta

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here