Naslovna Hronika Srpski kriminalci 800 kilograma kokaina ubacili u bele vreće, imali pomagače iz...

Srpski kriminalci 800 kilograma kokaina ubacili u bele vreće, imali pomagače iz Šida!

PODELI

Oni su, kako se sumnja, preuzeli kokain u Latinskoj Americi, smestili ga u pripremljene konstrukcione šupljine i krenuli ka Evropi

U zajedničkoj akciji pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, policija Španije i Velike Britanije, a u  koordinaciji sa srpskim Tužilaštvom za organizovani kriminal, u Atlantskom okeanu u blizini Azorskih ostrva zaplenjeno je 800 kilograma kokaina, izuzetne čistoće čija se tržišna vrednost procenjuje na oko 50 miliona evra.

Kokain je zaplenila policija Španije na osnovu operativnih informacija koje su im dostavili pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije.

Kokain, različita računarska oprema, više mobilnih telefona i obilna dokumentacija zaplenjeni su u konstrukciji jedrilice, a tom prilikom španska policija uhapsila je trojicu osumnjičenih članova organizovane kriminalne grupe, koja se tereti da se u dužem vremenskom periodu bavila krijumčarenjem velikih količina kokaina iz Latinske Amerike u Evropu.

Španska policija uhapsila je državljanina Meksika E. A. A. C. (24), državljanina Rusije S. R. (48) i srpskog državljanina V. F. (44), dok su istovremeno u Srbiji zbog sumnje da su počinili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga uhapšeni M. Đ. (66) i D. Đ. (39), obojica iz Šida, a za jednim licem je raspisana potraga.

Prilikom pretresa na četiri lokacije u Srbiji policija je zaplenila dokumentaciju vezanu za uplate i isplate i transfere novca osumnjičenima koji su uhapšeni na jedrilici, avio-karte, notese, memorijske kartice, više USB-a, mobilne telefone, kao i opremu i uređaje za neovlašćeno audio i video snimanje.

Zaplena kokaina
Foto: MUP Srbije

KAKO SU ORGANIZOVALI KRIJUMČARENJE KOKAINA

Pripadnici ove organizovane kriminalne grupe terete se da su, u više navrata, putovali u zemlje Latinske Amerike, gde su vršili pripreme za preuzimanje i krijumčarenje kokaina. Sumnja se da su za potrebe transporta kokaina kupili jedrilicu na kojoj su u Meksiku izvršili neophodne prepravke u konstrukcionim šupljinama plovila.

Nakon izvršenih prepravki, pripadnici organizovane kriminalne grupe su, kako se sumnja, preuzeli kokain u Latinskoj Americi, smestili ga u pripremljene konstrukcione šupljine i krenuli ka Evropi, gde su zaustavljeni od strane španskih nadležnih organa u blizini Azorskih ostrva.

Zaplena kokaina
Foto: MUP Srbije

Osumnjičenima koji su uhapšeni u Srbiji određeno je zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Tužilaštvu za organizovani kriminal.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here