Naslovna Ekonomija Šta će biti sa cenom struje za privrednike

Šta će biti sa cenom struje za privrednike

PODELI
Foto: kurir.rs

Cene struje na evropskim berzama i pet puta su veće nego krajem juna. Cena megavat-sata kreće se između 200 i 300 evra.

Vlada je potvrdila – struja građanima neće poskupeti do kraja grejne sezone, a EPS je privredi stare cene produžio do Nove godine.

U Uniji poslodavaca traže da poskupljenja ne budu nagla i prevelika, kako bi preduzeća opstala u teškoj energetskoj krizi.

Iz EPS-a saopštavaju da niko od srpskih privrednika sa kojima sklapaju komercijalne ugovore o snabdevanju strujom nije oštećen.

Svim kupcima u privredi u Republici Srbiji produžene su stare cene, važeće cene iz oktobra i za novembar i ovoga puta za decembar, znači produžene su cene koje su imali u prethodnim ugovorima. EPS je samo jedan od 63 snabdevača električnom energijom i ukoliko ima povoljnijih cena kupci su slobodni da izaberu svog snabdevača, navodi Radovan Stanić, direktor snabdevanja električnom energijom u EPS-u.

U Uniji poslodavaca Srbije kažu da je njihova analiza pokazala da, dok traje energetska kriza, poskupljenja struje treba da budu kontrolisana i najavljna – kako bi privreda održala likvidnost, a standard građana bio zaštićen.

Rezultati analize pokazuju da je privreda Srbije u situaciji da ne bi izdržala neka ekstremna nenajavljena povećanja u kratkom periodu. Zato smo predložili da svako povećanje cene električne energije bude blagovremeno najavljeno i da sa poskupljenjem idemo sukcesivno da ne bude nekih enormnih povećanja preko noći. Jer zaista ćemo dovesti privredu u situaciju da ne budemo konkurentni sa ostatkom Evrope i zemljama u okruženju, navodi Svetlana Budimčević iz “Unije poslodavaca Srbije”.

Iz Vlade su već obrazložili – i sve dosadašnje mere za zaštitu privrede donete su u dogovoru sa Privrednom komorom i “Elektroprivredom”.

Mislim da to nije ništa neuobičajeno u odnosu na sve druge države koje pokušavaju da svojoj privredi pomognu. Nije to samo pitanje cene već sledećeg koraka, a to znači proizvoda koje ta preduzeća prave, konkurentnosti privrede, navodi Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here