Naslovna Zabava Šta je sindrom Marije Antoanete?

Šta je sindrom Marije Antoanete?

PODELI
Foto: thelocal.fr

Takođe poznat kao Canities subita, sindrom Marije Antoanete je naziv za misteriozno stanje za koje se kaže da iznenada pobeli (posedi) svu vašu kosu, a izaziva ga strah ili stres – naučni žiri još uvek nije u stanju da utvrdi da li je stvarno ili ne.

Jednom je kraljica zaspala brineta i probudila se sa sedom kosom. Ujutro, pred sam čin pogubljenja, čovek je otkrio da mu je kosa pobelela tokom noći. I iskustvo bliske smrti posedelo je kosu mladom vojniku preko noći. Sva tri opisuju ono što se danas zove sindrom Marije Antoanete.

Najpoznatije iskustvo je, naravno, kosa mlade francuske kraljice, koja je pobelela nakon neuspelog pokušaja da pobegne iz Francuske tokom revolucije. Iako je Antoaneta u mladosti uživala da puderira kosu i nosi bele perike, nije bila srećna zbog promene.

Ovi slučajevi sindroma Marije Antoanete, poznatog i kao Canities subita, izgledaju naučno nemogući. Ipak, desetine slučajeva, gde su čak pojedinima prisustvovali i lekari, prijavljuju iznenadnu promenu boje kose. Da li je sindrom Marije Antoanete stvaran?

Misterija sindroma Marije Antoanete

Sindrom Marije Antoanete je nemoguć, smatra Dezmond Tobin, profesor dermatoloških nauka na Univerzitetskom koledžu u Dablinu. Kako Tobin objašnjava – Nema živih ćelija u kosi. Psihosocijalni stres ne može uticati na vlakna kose koja su već formirana, on može uticati samo na vlakna koja se formiraju.

Šta onda objašnjava promenu boje kose preko noći? U slučaju Marije Antoanete, jedna teorija je tvrdila da je ofarbala kosu pre nego što je pobegla iz Pariza.

Još jedno stanje može takođe objasniti sindrom Marije Antoanete. Oni koji pate od oboljenja alopecia areata (gubitak kose u pečatima), će najpre izgubiti kosu bogatu pigmentom. Možda je stres zbog njegovog pogubljenja doveo do toga da je Tomas Mor izgubio tamno smeđu kosu, ostavljajući za sobom samo belu – zbog čega je izgledalo kao da je njegova kosa promenila boju preko noći.

Studija iz 2020. u Nature-u ukazuje na drugo objašnjenje. Izlaganje miševa stresu može uništiti ćelije koje proizvode pigment u kosi. Miševi pod stresom odjednom su imali mrlje belog krzna.

Istraživanja i izveštaji lekara pokazuju da je izbeljivanje kose moguće. Može li se to zaista dogoditi preko noći? Možda samo u ekstremnim situacijama – a ako je bilo ko bio u ekstremnoj situaciji, to je bila Marija Antoaneta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here