Naslovna Dogadjaj Šta nam poručuje neredovni menstrualni ciklus?

Šta nam poručuje neredovni menstrualni ciklus?

PODELI

Jedna od stvari koju telo želi da nam poruči je da prolazimo kroz stresan period. Stres je u savremenom dobu postao okidač za mnoge bolesti, pa tako i za izostajanje redovnog ciklusa. 

Žene koje imaju problem sa viškom kilograma, a ne dobijaju redovno menstruaciju, s druge strane, verovatno imaju dijabetes. Insulin utiče na ciklus i na simptome, a može biti još gore ako niste ni znali da ste dijabetičar. To vam povećava šećer u krvi pre ciklusa, a sve se to može manifestovati i na povećanje žeđi, glad i umor.

Ako vodite restriktivne dijete ili imate manje od 18 godina, vaša menstruacija može postati neredovna, a u nekim slučajevima i u potpunosti nestati. Sve to može se dogoditi ako imate vrlo teške treninge ili trčite velike udaljenosti.

Ako imate lak protok i vrlo kratke cikluse, postoje indikacije da možete imati i problema sa štitnom žlezdom. Ona pomaže vašem telu da koristi energiju i kontroliše stvari poput metabolizma. Naravno, faktori poput načina života ili uzimanja pilula mogu uticati na to da imate lakši protok, ali vaša tiroidna žlezda drži pod kontrolom vaše hormone, zato je moguće da je baš ona povod svemu tome.

Težak protok kod menstruacije jako je zastupljen kod žena koje imaju anemiju. Simptomi uključuju umor, osećate vrtoglavice i imate plitko disanje za razliku od ostalih. Proverite svoju krvnu sliku i pojačajte unos gvožđa.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here