Naslovna Dogadjaj Šta nam teško da počistimo

Šta nam teško da počistimo

PODELI

Opština Pećinci bila je proteklog vikenda jedna od 10 izabranih lokacija u celoj Srbiji na kojima je održana velika volonterska akcija „Šta nam teško da počistimo“, koja je za cilj imala saniranje posledica bacanja otpadaka nakon turističke sezone takozvanog „COVID turizma“ prouzrokovanog epidemiološkom situacijom. Akciju su organizovali Mladi istraživači Srbije u okviru projekta „Mladi su zakon“ koji finansira Ministarstvo omladine i sporta.

Akcija je okupila oko 150 volontera, na 10 lokacija u Srbiji, a uloženo je oko 1.000 volonterskih sati rada. U opštini Pećinci akcija je održana u Kupinovu, gde su 15 volontera očistili prostor od etno kuće Putnik do priobalja kanala Vok i alternativni prilaz srednjovekovnoj tvrđavi Kupinik.

Suorganizator akcije na lokalu je Udruženje „Zeleni pogled“ iz Kupinova, a kako nam je rekao predsednik Udruženja Perica Odobašić, na ovaj način se podiže nivo svesti kod lokalnog stanovništva o značaju očuvanja životne sredine.

„Kupinci su pokazali veliko interesovanje za akciju, ali kako je broj učesnika bio ciljano relativno mali, u akciju su su se uključili predstavnici brojnih udruženja i organizacija iz Kupinova – Udruženja žena „Majka Angelina“, DNNT „Kupinik“, Saveta Mesne zajednice Kupinovo, Osnovne škole „Dušan Vukasović Diogen“ i Turističke organizacije opštine Pećinci čije sedište je u Kupinovu. Značajnu podršku dobili smo od Šumske uprave Kupinovo čiji zaposleni su dan ranije okrčili invazivno rastinje na prostoru predviđenom za realizovanje akcije, čime su nam u velikoj meri olakšali rad. Sve to pokazuje da kod meštana Kupinova sazreva svest o tome koliko je značajno da se očuva prirodno i kulturno-istorijsko bogatstvo koje ovde imamo. Mi smo i ranije organizovali brojne akcije čišćenja i tako će biti i u budućnosti“ – poručio je Odobašić i naglasio da se ovakvim akcijama promoviše lokalni aktivizam i uključenje lokalne zajednice.

Zaposleni u Turističkoj organizaciji opštine Pećinci su učešćem u akciji simbolično obeležili Svetski dan Turizma, 27. septembar.

„Ove godine zbog epidemiološke situacije broj posetilaca na turističkim lokalitetima u opštini Pećinci bio je značajno smanjen, ali mi smo slobodno vreme iskoristili za medijsku promociju naše turističke ponude, a lokalitete održavamo isto kao kada je turistička sezona u punom jeku, tako da su svi naši lokaliteti u svakom trenutku spremni za posetioce“ – rekla nam je direktorka pećinačke TO Ljubica Bošković, koja je ujedno najavila i akciju uređenja dvorišta etno kuće Aksentijev kućerak u Ogaru.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here