Naslovna Magazin Auto Šta se događa ako na naplatnoj rampi nemate novca da platite putarinu?

Šta se događa ako na naplatnoj rampi nemate novca da platite putarinu?

PODELI
Minel

Mogućnost naknadne naplate putarine na osnovu izjava u našoj zemlji ukinuta je 2012. godine zbog mnogih zloupotreba.

Dok u Hrvatskoj vozači koji na naplatnoj rampi nemaju ni novac ni platnu karticu pišu posebnu izjavu o neplaćenoj putarini, uz obavezu da je plate u roku od 15 dana, u Srbiji će te ako se nađete u takvoj situaciji morati, ipak, da potražite pomoć prijatelja. Odnosno, da sačekate na naplatnoj rampi dok vam neko ne donese novac – što važi čak i za strance.

Izuzetak su samo oni koji su pokradeni tokom putovanja, ali moraju to da dokažu policijskim zapisnikom. U tom slučaju važi posebna procedura i mogućnost da putarinu plate kasnije.

Kako se saznaje u “Putevima Srbije”, mogućnost naknadne naplate putarine na osnovu izjava u našoj zemlji ukinuta je 2012. godine zbog mnogih zloupotreba.

“Vozači su videli u tome način da zarade. U jednom trenutku nakupilo se čak 159.080 nenaplaćenih izjava koje sudovi nisu procesuirali. Bili smo prinuđeni da ukinemo izjave. Tako sada ako neko nema novca, mora da zove prijatelja ili rođaka”, objašnjavaju. Ali oni tvrde da se takve situaicje retko događaju, svega dva ili tri puta godišnje.

Takođe jedna od neprijatnosti koja se vozačima može dogoditi jeste da izgube magnetnu karticu za plaćanje putarine. U Srbiji, u tom slučaju, u obavezi su da plate pun iznos putarine najduže deonice na tom pravcu, plus 350 dinara na ime troškova obrade. Tako recimo ako je vozač iz Beograda krenuo do Požarevca, dokle putarina koša 200 dinara, platiće pun iznos do Niša – 800 dinara i 350 za troškove.

U Hrvatskoj je nešto rigoroznije. Za izgubljenu karticu naplaćuju dvostruki iznos najduže relacije na tom putu. Utešno je da ukoliko vozač, ipak, karticu naknadno pronađe, može da traži povraćaj novca.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here