Naslovna Magazin Šta sejati u julu?

Šta sejati u julu?

PODELI

Aktuelni radovi u bašti: U ovom mesecu počinje setva ili sadnja kasnih useva, koji za berbu pristižu u jesen. Neposredno po sadnji ili istovremeno sa njom obavlja se i zalivanje.

KUPUSNjAČE – Prva polovina jula je period rasađivanja poznih kupusnjača: kupusa, kelja, karfiola i kelerabe. S površina na kojima će se obaviti sadnja ubrani su prethodni usevi, među kojima najčešće grašak, boranija, salata, srebrenjak ili spanać. Osnovnu obradu (oranje) treba obaviti neposredno po skidanju preduseva do 20 cm dubine. Đubrenje većine kupusnjača, izuzev kelerabe, kreće se u ovim količinama: 100-120 kg azota, 120-150 kg fosfora i 100-120 kg kalijuma po hektaru.

U periodu rasađivanja rasad treba da ima 5-6 razvijenih listova i da je potpuno zdrav. Sadi se na rastojanju 60-70 cm red od reda, što zavisi od vrste i sorte kupusnjača. Kasnostasnije sorte su bujnije i zahtevaju više prostora za razvoj. Neposredno po sadnji ili istovremeno sa njom obavlja se i zalivanje.

Tokom jula, s obzirom na visoke dnevne temperature i nedovoljno padavina, zalivanjem treba održavati odgovarajuću vlažnost zemljišta. Prihranjivanje azotnim đubrivima (30-40 kg/ha), neposredno po ukorenjivanju, treba da ubrza početni razvoj biljaka. Ako je zaštita od korova izostala, potrebno je obaviti i jedno-dva kultiviranja ili okopavanja biljaka. Lisne vaši se mogu suzbiti primenom raznih insekticida.

PAPRIKA – U julu paprika postiže snažan razvoj i već se beru prvi plodovi. Najviše pažnje poklanja se zalivanju. Potrebno je 25-30 mm vode/m2. Posle berbe obavezno je prihranjivanje nekim od tečnih đubriva (folijarno prihranjivanje). Zaštita od lisnih vaši je značajna mera, jer ova štetočina može negativno da utiče na rast i razviće biljke. Bolesti, posebno u lošim klimatskim uslovima su pepelnica i plamenjača.

PARADAJZ – Na otvorenim površinama prvi plodovi sazrevaju tokom jula. Zakidanje zaperaka je obavezno tokom vegetacije. Sortama koje se gaje uz oslonac stalno je potrebno pričvršćivanje, vezivanje radi nesmetanog rasta. I u ovom mesecu potrebna je preventiva hemijska zaštita protiv plamenjače.

BORANIJA – Kao naknadni postrni usev, najkasnije se seje do polovine jula. Obično se seje na mestu ranog kupusa, graška, luka srebrenjaka ili salate. Seje se na rastojanju 40-60 cm između redova, a u redu 4-7 cm zrno od zrna.

Veoma je preporučljivo zalivanje neposredno posle setve, radi što bržeg i ujednačenijeg nicanja. Navodnjavanje nakon nicanja treba nastaviti svakih desetak dana.

CVEKLA – Seje se neposredno posle priprema zemljišta iza strnih žita, graška, boranije, salate ili luka. Seje se na rastojanju 40-50 cm red od reda, ili u trakama na 20-25 cm red od reda, a rastojanje između traka je 50-60 cm. Dubina setve je 2-4 cm.

ROTKVA – Dobri predusevi za rotkvu su grašak, boranija, spanać i salata. Kupusnjače su loši predusevi. Seje se od polovine jula. Međuredno rastojanje je 30-40 cm, a u redu gusto. Dubina setve je oko dva cm. Kada biljke razviju dva-tri stalna lista, proređuju se na 10-15 cm.

Večernje Novosti

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here