Naslovna Magazin Šta treba uraditi odmah nakon treninga: 4 koraka do zdravlja

Šta treba uraditi odmah nakon treninga: 4 koraka do zdravlja

PODELI
Foto: Lepota i Zdravlje

Šta treba uraditi odmah nakon treninga? I ne, tuširanje nije jedan od prvih koraka!

Često odmah nakon treninga trčimo pod tuš i nastavljamo dalje s obvezama. Međutim, ono što radimo nakon treninga, jednako je važno kao i samo vežbanje.

Naime, oporavak nakon treninga, o čemu smo više puta pisali, omogućuje našem telu da uspori i da se oporavi. Ako svom telu date vremena za oporavak, osiguraćete da svoje napore u potpunosti iskoristite i da time postignete svoje ciljeve na siguran i delotvoran način.

Šta treba uraditi odmah nakon treninga?

Popijte vode

Da, zvuči kao da se ponavljamo, ali ne biste verovali koliko  ljudi zaboravi da se hidrira nakon vežbanja. Organizam gubi tečnost tokom treninga, stoga je jako, jako važno nadoknaditi je.

Istezanje

Ako ste trčali ili vam je bio dan za kardio, istegnite se odmah nakon vežbanja, kako bi vam se otkucaji srca umirili, a time i nervni sistem. U protivnom, možete dobiti grčeve. Tri vežbe istezanja po deset sekundi dovoljno je da to izbegnete. Telo će vam biti zahvalno.

Pojedite proteine

Nemasni proteini, zdravi ugljeni hidrati i malo masti nakon treninga napuniće vaše telo gorivom. Kašičica maslaca od badema, ovesna kaša sa čija semenkama, tvrdo kuvano jaje… Izbor je na vama!

Obratite pažnju na telo

Osećate nelagodu u ruci ili nožnom zglobu? Nemojte to ignorisati. Usporite, nanesite sportsku kremu ili oblog ako je potrebno, a ostatak dana nemojte forsirati problematično područje. I da, to znači i da možda preskačete trening drugi dan. Nemojte preterivati!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here