Naslovna Hronika Stanišićevo nasleđe DOVELO DO BOMBARDOVANJA! Objavljene nepoznate informacije: JSO iskorišćena za RAČAK!

Stanišićevo nasleđe DOVELO DO BOMBARDOVANJA! Objavljene nepoznate informacije: JSO iskorišćena za RAČAK!

PODELI

U vreme sukoba na Kosovu komandant JSO bio je Milorad Ulemek Legija, koji je osuđen na 40 godina zatvora.

Jedinica za specijalne operacije (JSO), koju je bivši šef Službe državne bezbednosti Jovica Stanišić formirao po instrukcijama stranih službi, zloupotrebljena je i u Račku, što je iskorišćeno kao povod za bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije, kaže Dragan Marković Markoni, dugogodišnji pripadnik SDB i bivši zamenik direktora Bezbednosno-informativne agencije. 

Marković je ranije rekao da je JSO trebalo da brani srpsko stanovništvo u delovima Jugoslavije zahvaćenim građanskim ratom, ali da je tadašnji šef SDB zloupotrebio patriotizam pripadnika te jedinice. “Imaću čast da ugostim ruskog premijera”.

To je prema njegovim rečima, uradio “dajući im nalog da ne poštuju ratno pravo, već prekomerno upotrebljavaju silu, što dovodi do toga da je rukovodstvo Republike Srpske Krajine i slavonsko-baranjske oblasti proglašeno ratnim zločincima, a srpsko stanovništvo proterano je sa vekovnih ognjišta. 

– I nakon odlaska Stanišića, JSO je zloupotrebljavan. Poslat je na Kosovo, u Račak, a velike sile su ovu akciju, između ostalog, iskoristile kao povod za bombardovanje SRJ i proterivanje Srba sa Kosova. Posledice tih aktivnosti se i danas osećaju. Poslednja zloupotreba jedinice desila se onda kada je ubijen premijer Zoran Đinđić. Na njega je pucao oficir JSO, koji je Stanišić formirao po nalogu stranih službi – direktan je Marković.

U vreme sukoba na Kosovu komandant JSO bio je Milorad Ulemek Legija, koji je osuđen na 40 godina zatvora zbog uloge u nizu likvidacija koje su počinili pripadnici ove jedinice – ubistva premijera Zorana Đinđića, Ivana Stambolića i zločina na Ibarskoj magistrali. 

Dragan Marković Markoni
Dragan Marković Markoni Foto: Media Centar

Ovaj bivši pripadnik DB, a kasnije i visoki funkcioner BIA, smatra da Stanišić i neki slični njemu i dalje pokušavaju da imaju uticaj u službi, ali da ima više onih koji profesionalno rade svoj posao. 

– Siguran sam da tamo postoje patriote kojima je Srbija preča od ličnih interesa i stranih službi. Više nisam bitan ni ja, ni Stanišić, bitno je da se to više ne dešava – rekao je Marković. 

Na pitanje da li i danas ima špijuna na visokim pozicijama u Srbiji, Marković kaže: “Naravno da ih ima”.

Jovica Stanišić
Jovica Stanišić Foto: Profimedia

– Fale nam ovlašćenja u vezi sa krivičnim delima koja se odnose na špijunažu, onda javnost neće čekati ovoliko dugo da se saznaju imena aktuelnih špijuna – zaključuje on i dodaje da se nada da nikada više neće biti militarizacije tajne policije. 

Podsetimo, nedavno je u Hagu kao svedok odbrane Stanišiću i operativcu SDB Franku Simatoviću Frenkiju svedočio bivši ambasador Velike Britanije u Srbiji Ajvor Roberts, koji je rekao da je Stanišić radio za CIA.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here