Naslovna Srem Ruma Stanovnici ovog grada u Sremu čuvaju tradiciju više od dva veka: Vašar...

Stanovnici ovog grada u Sremu čuvaju tradiciju više od dva veka: Vašar je postao brend opštine Ruma

PODELI
Foto: dnevnik

Ako želite da osetite pravi duh ovog sremačkog grada, ne propustite čuveni vašar

Lepote kićenog Srema i danas čuva grad, koji broji oko 30.000 stanovnika. Iako se Ruma može pohvaliti još mnogo čime, čuveni vašar je ipak njen zaštitni znak.

Brend opštine Ruma

Kažu da ko poseti ovaj grad, a ne oseti tradicionalni vašarski duh, posetu mora da ponovi. Slobodno se može reći da je opština Ruma postala vlasnik brenda oličenog u Rumskom vašaru, tradicionalnoj manifestaciji, koja je prvi put održana daleke 1747. godine.

Sve do perioda nakon Drugog svetskog rata, Rumski vašar je organizovan četiri puta u toku godine, a datumi održavanja su precizno bili definisani.

Nakon toga uvedeno je pravilo da se ova tradicionalna manifestacija organizuje čak 12 puta u toku godine, odnosno svakog meseca.

Kako je vreme odmicalo, tako je bio primetan sve veći broj posetilaca. Zato je Rumski vašar postao tradicionalna dvodnevna manifestacija, koja se organizuje svakog 2. ili 3. dana u mesecu.

Šta videti u Rumi?

Najstarija crkva u gradu posvećena je Svetom Nikoli i poznata je kao Nikolajevska crkva. Današnja crkva podignuta je 1758. godine i to na mestu, na kome je nekoliko vekova ranije postojala crkva izrađena od dasaka, koja je takođe bila posvećena Svetom Nikoli.

Smatra se da je Nikolajevska crkva ne samo najstarija u Rumi, nego i na području cele Vojvodine, koja je izgrađena u baroknom stilu. Budući da je Sveti Nikola Letnji, koji se obeležava svake godine 22. maja, slava i ove crkve, to su Rumljani pre dvadesetak godina inicirali da upravo to bude i gradska slava.

S kraja 18. veka potiče i Vaznesenjska crkva, poznata po tome što je u njoj funkcionisala Mala slovenska škola. Na mestu na kome je, istini za volju kratko postojala, 2002. godine je izgrađen i Svetosavski dom, zahvaljujući prilozima meštana i drugih ljudi dobre volje.

Grčka crkva, kako su je stari Rumljani nazivali, danas nosi naziv crkva Sošestvija Svetog Duha. Većina donatora su bili grčki trgovci, kada je ova crkva polovinom 19. veka izgrađena, pa otuda i naziv. Ono po čemu je specifična jeste ikonostas, rad čuvenog srpskog slikara, Uroša Predića.

Osim tri pravoslavne, u Rumi postoji i jedna rimokatolička crkva.

Na levoj obali reke Save, u ataru sela Hrtkovci, nadomak Rume, nalazi se značajan arheološki lokalitet. Praistorijsko nalazište Gomolava je višeslojno, te samim tim još zanimljivije.

Zavičajni muzej Ruma je poznat po svojoj bogatoj kolekciji, koja posetiocima nudi mogućnost upoznavanja sa istorijom ovog prostora.

Ako se zaželite kupanja, ne propustite posetu Borkovačkom jezeru, koje se nalazi u blizini ovog sremačkog grada.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here