Naslovna Stara Pazova

Stara Pazova

Opština Stara Pazova se nalazi u jugoistočnom delu Srema, u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini koja zauzima severni deo Srbije. Geografski položaj opštine je izuzetno povoljan – nalazi se između dva najveća grada u zemlji, tačnije 30 km je udaljena od glavnog grada Beograda i 40 km od Novog Sada. Sve važne saobraćajnice u regionu presecaju teritoriju opštine Stara Pazova i to: autoput Beograd–Zagreb (E-70), autoput Beograd–Novi Sad (E-75), magistralni put M-22 i regionalni putevi R-106 i R-121. Kroz opštinu prolaze značajni međunarodni železnički pravci koji idu ka Subotici i dalje ka Mađarskoj i Nemačkoj na sever, a ka Nišu i dalje prema Grčkoj na jug. Beogradski aerodrom „Nikola Tesla“, najvažnija vazdušna luka u Srbiji, udaljen je 15 km od centra Stare Pazove, a vojni aerodrom Batajnica, budući kargo aerodrom samo 8 km. Reka Dunav teče istočnom granicom opštine, dužinom od 24 km, što doprinosi potpunosti saobraćajne mreže.

Opština Stara Pazova obuhvata 9 naseljenih mesta od kojih su tri urbanog tipa – Stara PazovaNova Pazova i Novi Banovci, a preostalih šest su ruralnog karaktera –GolubinciVojkaStari BanovciBelegišSurduk i Krnješevci. Teritorija opštine pokriva površinu od 351 km2.

Turistički biser ovog kraja čini selo Golubinci sa svojim čuvenim dvorcem i kotobanjama. Golubinačke kotobanje predstavljaju remek dela narodnog graditeljstva. Građene su najčešće početkom XX veka, a Lepšanovićeva kotobanja je izgrađena pre tačno sto godina. Rad su lokalnih neimara iz porodice Dešić, građene su od hrastovine tako da su tesari mogli da eksperimentišu u svojoj kreativnosti. Dvorac „Šlos“je najstariji i najznačajniji kuturno-istorijski objekat kako Golubinaca tako i same opštine Stara Pazova. Izgrađen je 1767. godine za potrebe oficira IX kompanije Slavonsko-sremske husarske regimente. Pored arhitektonske dvorac ima i značajnu istorijsku vrednost jer je u njemu boravio Vožd Karađorđe 1813. godine. Dvorac je spomenik kulture od velikog značaja.

Lepi plavi Dunav uokviruje opštinu sa istočne strane. Iako opština Stara Pazova ima 24 km živopisnog i atraktivnog dunavskog priobalja, ovi prirodni potencijali nisu iskorišćeni u potpunosti niti turistički afirmisani. Naselja uz Dunav poseduju potencijale za izgradnju pristana, marina, uređenje plaža, izletišta, vidikovca, sportskih terena.

Pravi kuriozitet na Dunavu čine Belegiške ade, koje su dobile ime po selu Belegiš. Velika belegiška ada je najveća ada na ovom delu dunavskog toka od ušća Tise do Banovaca. Na severnom kraju ade nalazi se vrlo popularna i posećena peščana plaža, a na istočnoj strani ade postoje dva do tri rukavca pogodna za pristajanje i ribolov.

U poslednjih par godina opština se reklamira i po čuvenoj Kući fudbala. U grandioznom kompleksu kuće srpskog fudbala nalaze se sledeći sadržaji: četiri fudbalska terena s prirodnom travom (atletska staza), jedan fudbalski teren sa veštačkom travom, jedan teniski teren sa betonskom podlogom. Objekat obuhvata centralni hol, smeštajni blok sa 64 dvokrevetne sobe i četiri apartmana, poslovni blok, restoran s kuhinjom, dve konferencijske sale, sportski servis, teretanu, velnes centar i sportsku halu.

Pošto je naša opština u srcu sremske ravnice ne treba zaboraviti ni tradicionalne sportske aktivnosti (konjičke sportove), poput Konjičkog Kluba “Mirela iz Belegiša, koji poseduje pansion za konje sa ispustom i manježom, takođe i organizuje školu jahanja, vožnju fijakerom kroz selo i voznju fijakerom za svadbe i iznajmljivanje konja za sve svečanosti…

Opština podržava organizaciju brojnih manifestacija različitog karaktera, najčešće kulturnog, ali i turističkog, sportskog i privrednog. Među značajnije turističke manifestacije spadaju: Regata „Reka“, Šunka fest, Fijakreijade, Mačkare, Zlatni kotlić, likovne kolonije…

Zato prošetajte sa nama palanačkim ulicama, razgledajte staru arhitekturu, obiđite naše lepe znamentosti, uživajte u pirodi i čarima Dunava i probajte starinska jela sa ukusom tradicije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here