Naslovna Srem Stara Pazova Stara Pazova dobija status grada?

Stara Pazova dobija status grada?

PODELI

Predsednik opštine Đorđe Radinović, zvanično je pokrenuo inicijativu da opština Stara Pazova dobije status grada.

Na predlog i inicijativu predsednika opštine Stara Pazova, Đorđa Radinovića opštinsko veće je donelo odluku da na sledećem zasedanju Skupštine opštine, inicijativa da opština Stara Pazova dobije status grada, bude predstavljena odbornicima, koji će se izjasniti da li je zvanično prihvataju.

Ukoliko odbornici vladajuće većine glasaju za prihvatanje inicijative, treba očekivati i naredne korake ka njenom ostvarenju.

Za dobijanje statusa grada, taj predlog morao bi biti usvojen kroz izmenu Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije, koji bi bio izglasan u Skupštini Srbije.

Ipak problem za konačno usvajanje ove inicijative mogao bi predstavljati nedovoljan broj stanovnika ove opštine. Prema Zakonu o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije, opština koja postaje grad treba da ima više od 100.000 stanovnika, ali je moguće da u slučajevima gde postoje posebni ekonomski, geografski ili istorijski razlozi, grad postane i teritorijalna jedinica koja ima manje od 100.000 stanovnika. Prema popisu iz 2011. godine u opštini Stara Pazova živelo je 65.792 stanovnika.

U 2016. godini, Vršac, Kikinda i Pirot, tri opštine koje su imale manje od 100.000 stanovnika, dobile su status grada uz obrazloženje da se radi o pograničnim opštinama kojima treba pomoći da se davanjem statusa grada stvore uslovi za više investicija i bolji ekonomski razvoj.

U objašnjenju koje su odbornici dobili piše da opština Stara Pazova zbog svog izuzetnog strateškog položaja, velikog broja domaćih i stranih investitora koji u njoj posluju i razvijenim oblastima zdravstva, školstva, sporta, kulture i turizma, zaslužuje da dobije status grada.

U materijalu koji je uručen svim odbornicima nije objašnjeno kakav bi tačno status imala naselja u našoj opštini u slučaju dobijanja statusa grada. Da li bi se formirale gradske opštine ili bi i dalje postojala samo jedna celina i centralizovana uprava.

Prema nekim prethodnim najavama dobijanjem statusa grada oformile bi se tri gradske opštine – Stara Pazova, Nova Pazova i Podunavlje. Pod gradskom opštinom Stara Pazova spadali bi i Golubinci, Vojka i Krnješevci, dok bi GO Nova Pazova činilo samo ovo mesto, a u okviru GO Podunavlje bili bi Stari i Novi Banovci, Belegiš i Surduk, ali ovi podaci još uvek nisu zvanično potvrđeni.

Kako se navodi, na teritoriji opštine postoji nekoliko političkih organizacija koje se javno zalažu za podelu postojeće opštine na tri manje samostalne opštine. Ukoliko bi se dobijanjem statusa grada formirale upravo tri gradske opštine, one gotovo sigurno ne bi imale velika ovlašćenja i velike budžete na raspolaganju, već bi se i dalje sve najvažnije odluke donosile iz centralizovane gradske uprave, pa će biti zanimljivo i kako će lokalne političke organizacije reagovati na pokretanje ove inicijative.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here