Naslovna Srem Stare kuće u Sremu kriju antičku opeku

Stare kuće u Sremu kriju antičku opeku

PODELI

Na teritoriji Sremske Mitrovice zbog vrednog lokaliteta Sirmijum, neretko se na njivama mogu videti „istraživači-amateri” kako sa detektorima za metal istražuju zemlju, ne bi li pronašli antičko blago.

Direktor Zavoda za zaštitu spomenika, nadležnog za Srem, Ljubiša Šulaja rekao je za “Dnevnik” kako je to zakonom zabranjeno i da često i sa policijom izlaze na teren. Zatečeni „istraživači” pravdaju se da detektorima za metal traže ključeve koje su izgubili.

– Nemamo evidenciju da li je nešto vredno pronađeno i odneseno, jer ne možemo sve ni da ispratimo. Međutim, ako uzmemo u obzir da je od 19. veka počela neka vrsta istraživanja, ne naravno sistematskog koja je počela polovinom 20.veka, jasno je da je mnogo toga nađeno. Neke stvari imate i u zagrebačkom i u bečkom muzeju, kao i u Budimpešti gde se mogu videti nalazi koji su odnošeni tamo za vreme Austrougarske, pa Jugoslavije – kaže Šulaja.

Vekovima se „razvlačio” antički materijal i koristio kao sekundarni u građevinskim radovima.

– U mnogim kućama po Sremu ugrađene su cigle iz antičkog doba. Tu opeku možete videti i danas uzidanu u kuće, koje su pravljene u 19. i početkom 20. veka, u njima je prepoznatljiva antička opeka- kaže Šulaja. – Tada nije postojala zaštita, time više ne možemo da se bavimo, ali možemo onim što Sirmijum predstavlja danas. Na nama je da na pravi način bude prezentovano ono što se sačuvalo i za šta postoji interesovanje svetske javnosti. Za Srbiju je taj vid kulturnog turizma veliki resurs, koji treba iskoristiti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here