Naslovna Srem Stara Pazova Stari Slankamen na svetskoj mapi nauke

Stari Slankamen na svetskoj mapi nauke

PODELI

Srpska akademija nauke i umetnosti u saradnji sa Looess focus group of Interational Union for Quaternay Research (INQUA) i Opštinom Inđija organizovala je konferenciju o istraživanju lesa.
Konferenciju je, tradicionalno na srpskom jeziku, otvorio akademik Vladimir S. Kostić, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti.

Nakon toga učesnicima se obratio akademik prof. dr Slobodan B. Marković, organizator i predsednik naučnog odbora konferencije.
Nakon konferencije organizovana je ekskurzija čiji je cilj bio da se obiđu bitni lokaliteti na Sremskoj lesnoj zaravni.
Prva stanica bio je Stari Slankamen u kome su učesnici videli najznačajniji lesni profil u Panonskom basenu, koji ima najduže kontinualne kopnene zapise o klimi u prethodnih milion godina. Domaćin u Starom Slankamenu ispred opštine Inđija bio je predsednik Skupštine opštine, profesor Milan Predojević koji je govorio o aktivnostima opštine na uspostavljanju naučno-kulturno istraživačkog centra Milutin Milanković u Starom Slankamenu.
Potom je organizovan radni ručak u restoranu Kej, suorganizatoru ove trodnevne konferencije. Nakon Starog Slankamena sledeća stajanja su bila lesni profili Surduk i Batajnica.
Loess Eurasian Development ESR(LEADER) je naučna mreža čiji je cilj da okupi mlade istraživače lesa svih evroazijskih zemalja.

 

* Vest objavljena u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta AP Vojvodina. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here