Naslovna Srbija Stefanović: Nema zaštićenih u SNS

Stefanović: Nema zaštićenih u SNS

PODELI
Foto: Tanjug

Ministar unutrašnjih poslova Srbije i funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Nebojša Stefanović izjavio je da ta stranka ohrabruje držžavne organe da nikoga ne posmatraju kroz partijsku pripadnost, već samo da li se ponaša u skladu sa zakonom.

– Mi smo stranka koja poštuje zakone. Zalažžemo se da se držžava obračuna sa svakim ko se ogrešio o zakon. Nije ovo vreme (Dragana) Đilasa, (Borisa) Tadića i (Vuka) Jeremića kada je partijska knjižžica DS-a bila sve – rekao je Stefanović, odgovarajući na pitanje kada će stranka razgovarati o funkcionerima koji su se obogatili na račun partije, kako je to najavljivano.

Ističe da nema zaštićenih i da stranka stvara mehanizme da svako mora da odgovara pred zakonom i da vladavina prava postoji kao “conditio sine qua non”.

– SNS hoće da razgovara i o tome, ne da progoni, jer neće stranka da preuzima nadležnost državnih organa, ali hoće da otvori dijalog i u svojim internim organima – naveo je Stefanović.

– Važžno je da mi kao najveća stranka stalno šaljemo signal da se nismo uspavali, da je svako od naših članova odgovoran i da ga niko nećemo zaštiti ukoliko je prekršio zakon – napominje Stefanović.

Poruka je da onom ko se nađe u korupciji, kako kaže, to neće biti oprošteno.

– To je nešto na čemu je predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić, otkad je došao na vlast, intenzivno radio – da se pokažže da u ovoj zemlji, iako ste tajkun, političar, stranački kolega ili rođak, nećete biti zaštićeni – poručio je ministar.

Upitan od kojih funkcionera je očekivao da stanu uz Vučića oko Kosova kaže da nije stvar od koga je on to očekivao, već što mnogi ljudi ne osećaju da ovo nije njegova privatna stvar.

– Očekujem članstvo koje ima više kontakta sa realnošću, sa onim što se zovu interesi Srbije. Vučić pokušava da reši probleme od kojih su drugi bežžali i onda neko kažže: “To nije moja borba”. Izvinite, a čija je? – zapitao je Stefanović i poručio: “Nemojte da puštate da Vučić sve sam nosi na svojim leđima”.

Na pitanje kako Đilas do sada nije procesuiran povodom različitih optužbi, Stefanović kaže da je Đilas postavio koruptivni šitem koji je postojao u Beogradu.

Kaže da je Đilas stajao iza kupovine pozemnih kontejnera koji su iztrulili za dve godine, rekonstrukcije Bulevara kralja Aleksandra, kada je izabrana 650 miliona dinara lošija ponuda.

– Pa postavlja se logično pitanje da li je sproveden nadzor, da li su aktivirane bankarske garancije i da li su uopšte postojale? To je posao gradonačelnika, nije da pusti da rade prljav posao za njega. Koruptivni sistem koji je postojao u Beogradu postavio je Đilas. Imali ste ljude koji su iz opština proterani kao koruptivni, a onda ih je Đilas postavio za direktore JP. To je bila pljačka s predumišljajem – navodi Stefanović.

Govoreći o tome da li policija ima mehanizme da zaštiti građane od obračuna kriminalnih klanova na ulicama Beograda, ministar policije rekao je da je policija rešila više od 50 odsto ubistava od početka godine koja imaju obeležžje ozbiljnog kriminala i da očekuje da ce se razrešiti još jedan broj tih slučajeva u kratkom roku.

– Policija u saradnji s drugim policijama polako dolazi do sve krupnijih riba u regionu, hapse se i oni koji su nosioci organizovanog kriminala, koji se sumnjiče za trgovinu stotina kilograma kokaina ili heroina – navodi ministar.

Povodom slučaja navodnog vođe crnogorskog kriminalnog “škaljarskog klana” Jovice Vukotića koga Srbija tereti za falsifikovanje dokumenata, kaže da je on uhapšen za ono za šta postoji čista situacija.

– Moramo da radimo ono što je pravno čisto i ono što na sudu možžemo da dokažžemo. Naravno, radimo i na drugim slučajevima koji su povezani za to lice, pokušavamo da dokažžemo sve za šta imamo saznanja. Pratimo situaciju u regionu i imamo intezivnu saradnju sa crnogorskom policijom – rekao je Stefanović.

Kolege u Crnoj Gori imaju određena saznanja, kao i naša policija, ali dok tužžioci ne budu mogli da kažu da postoji dovoljno dokaza, ne možžemo da pričamo o tome, dodao je Stefanović.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here