Naslovna Srem Fruška gora Šteta od nelegalne seče drveća na Fruškoj gori 580.000 dinara!

Šteta od nelegalne seče drveća na Fruškoj gori 580.000 dinara!

PODELI
Foto: RTV

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, štete u državnim šumama, čiji je uzrok čovek, iznosile su 27 hiljada kubnih metara drveta.

Fruška gora: Briga o Nacionalnom parku ili profitu?

Za poslednjih 10 godina, krivično delo šumska krađa, ubedljivo je na prvom mestu u odnosu na sva ostala dela protiv životne sredine. U Nacionalnom parku “Fruška gora” ističu važnost prirodnog samopošumljavanja i čine sve da spreče nelegalnu seču.

U Nacionalnom parku kažu da se trude da spreče nelegalnu seču, za koju je ove godine bilo 13 krivičnih prijava po poznatom i 17 po nepoznatom, gde je napravljena šteta u vrednosti od 580 hiljada dinara. Dodaju da od Nacionalnog parka nema prekomernih seča, uglavnom su to mere nege.

Ruma: Besplatni udžbenici za sve đake prvake

– I mi kroz te mere nege obnavljamo te sastojine. Orirodna obnova se radi u Nacionalnom parku. U zavisnosti od starosti sastojine, od zdravstvenog stanja, tipa sastojine i različite su mere nege koje se primenjuju na određenim površinama. – kaže Konstantin Plužarević, pomoćnik direktora Nacionalnog parka “Fruška gora”.

Nadziru se šume i prati njihova starost, ali isto tako se radi i na podmlađivanju. Ono što ističu jeste da se ne radi klasično pošumljavanje, već se daje šansa da se prirodnim putem šuma razvija. A oni su tu da joj u tome pomognu.

– Na ovoj desnoj strani od mene nalazi se jedan odsek A gde nisu urađene mere nege i gde se očekuje da se u narednih 10 godina da se pripremi sastojina, a ovde gde se sad nalazimo znači gde su urađene već određene mere nege, uklonjen je taj donji sprat i urađeno je veći jedan deo mera gajenja. – kaže Plužarević.

Vojvođanske brze pruge: Kako će izgledati i koliko će koštati vožnja?

Mera gajenja uključuje i uklanjanje kupine, kako bi biljke dobile dovoljno svetlosti i mladom hrastu omogućilo da nastavi prirodno da opstaje.

Ovde se nalazi preko nekoliko stotina sadnica hrasta, koji će tek kao stablo za nekih 100 godina dočekati svoj pun rast. Ono što je svakako važno da znamo je to da ukoliko budemo tačno izabrali i dali šansu onim vrstama koje mogu zaista da dosegnu taj nivo i da budu najkvalitetnije – one će opstati, a nakon 100 godina na jednom hektaru ih može biti preko 150.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here