Naslovna Srbija Stiže SMRTONOSAN TOPLOTNI TALAS! Kod nas će biti k’o u GROTLU PAKLA!

Stiže SMRTONOSAN TOPLOTNI TALAS! Kod nas će biti k’o u GROTLU PAKLA!

PODELI

U Evropu stiže ekstremni toplotni talas koji bi mogao da obori rekorde za jun. Ekstremne temperature će posebno da pogode zapadnu Evropu, a Balkan će proći nešto malo bolje.

Prema najnovijim predviđanjima, dolazi vrlo intenzivan, rekordan i potencijalno smrtonosan toplotni talas koji će pogoditi veliki deo Evrope, javlja Severe Weather. Najviše će pogoditi delove Španije i Francuske, gde će temperature ići preko 40 stepeni Celzijusovih.

Izuzetno visoke temperature će u Evropu da stignu sa Iberijskog poluostrva i zapadne Sahare. Vrućine će krenuti u utorak na severu Španije, u Francuskoj, te na severu Italije. Temperature će da rastu i u sredu, a vrhunac toplotnog talasa u Evropi se očekuje u četvrtak. Temperature bi mestimično u Španiji i Francuskoj mogle da rastu i do ekstremnih 46 stepeni.

Poslednji dan toplotnog talasa u većini zemalja trebalo bi da bude petak, nakon čega bi nad Evropom trebalo da počne da deluje nešto hladniji vazduh.

Leto, vrućina, sunce
Leto, vrućina, sunce, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Francuska se sprema za “potencijalno opasan” toplotni talas koji bi mogao dostići rekordne temperature za jun, a vlasti u Parizu postavile su “hladne sobe” u opštinskim zgradama, otvorile bazene za noćno kupanje i postavile dodatne česme za piće.

Trenutna rekordna temperatura za jun iznosi 41,5 stepeni zabeleženih u blizini Narbona na jugu Francuske u junu 2003. godine.

Upozorenje na ekstremne temperature izdato je i širom Nemačke. Ljudi su upozoreni da ne ostaju dugo na suncu i da piju dosta vode.

Zvaničnici u Saksoniji-Anhalit, zapadno od Berlina, ograničili su kretanje vozila na 90 km/h zbog straha da bi tlo moglo da počne da puca zbog vreline kao što je to bio slučaj 2015. godine.

U međuvremenu, u obližnjem Brandernburgu, vatrogasci se bore sa požarom koji se već proširio na oko 100 hektara zemlje.

Danas je u Parizu izmereno skoro 40 stepeni, a meteorolozi upozoravaju da je subjektivni osećaj da je čak 47 stepeni. U Nemačkoj je izmereno 36, a sreda će da bude još toplija.

U Berlinu se očekuje da će temperatura da poraste dp 37 stepeni, a u Dizeldorfu 35, na nekim mestima će stići i do 40.

Embedded video

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here