Naslovna Srbija Strani ŠPIJUNI u Srbiji!? Uhapšeni strani državljani u vojnim objektima u VRDNIKU,...

Strani ŠPIJUNI u Srbiji!? Uhapšeni strani državljani u vojnim objektima u VRDNIKU, PETROVARADINU I BEOGRADU

PODELI
Foto: Profimedia/ilustracija

Osmoro stranih državljana za nepuna dva dana uhapšeno u Srbiji u blizini vojnih objekata. Incidenti zabeleženi u Beogradu, Vrdniku i Petrovaradinu.

Grupa od dva Amerikanca i dve Ukrajinke uhapšena je u nedelju u Beogradu zbog snimanja objekata Generalštaba dronom. Istog dana u vojnom skladištu na Fruškoj gori uhapšeni su Britanka i Avganistanac sa italijanskim pasošem. Svega dvadesetak kilometara dalje, nadomak Novog Sada, vojni policajci priveli su par iz Španije zbog neovlašćenog ulaska u kasarnu “Patrovaradin”.

“U Vrdniku je priveden par naturalizovanih Italijana, članova međunarodne organizacije “Lekari bez granica”. Muškarac je rođen u Avganistanu, dok je njegova supruga rođena u Velikoj Britaniji. Oni su ušli u skladište Vojske Srbije u kome se čuvaju municija, ubojna sredstva i gorivo”, kaže sagovornik “Novosti” iz vrha službi bezbednosti.

Otvoreno je pitanje šta su oni tražili u vojnom objektu, gde je pristup civilima najstrože zabranjen, o čemu postoje jasna upozorenja.

Slučajno ili ne, gotovo istovremeno se par španskih državljana našao u krugu kasarne “Petrovaradin”, objekta koji vojska više ne koristi, ali je i dalje pod vojnim obezbeđenjem. Odmah po njihovom ulasku u kasarnu, dodaje se, alarmirana je straža, koja je Špance zadržala i pozvala Vojnu policiju.

Državljani SAD i Ukrajine, privedeni u Beogradu, izjavili su da su podigli dron zbog snimanja dokumentarnog filma o posledicama američkih vojnih intervencija u svetu po decu iz bombardovanih područja. Četvoro privedenih su vojnim istražnim organima ispričali da pripadaju nevladinoj organizaciji iz Kalifornije koja se bori za obelodanjivanje istine o vojnim intervencijama u svetu. U Beograd, gde su nameravali da snime materijal za film, stigli su svega jedan dan pre privođenja.
Njihov dron je bio komercijalni, ali sa kamerom izuzetno visoke rezolucije. Pomoću ovog uređaja, oni su napravili dvominutni snimak ruševina iz 1999. godine, ali i detalja zgrade Starog generalštaba, gde su sedišta vojnih obaveštajnih službi. Slučaj snimanja vojnog objekta dronom preuzelo je tužilaštvo, koje će sprovesti dalju istragu i utvrditi da li je reč o nesmotrenom postupku ili pak o nekoj vrsti špijunaže“, dodao je isti neimenovani sagovornik.
Privedeni stranci između ostalog su ispričali da su pre Srbije bili u Ukrajini, gde su kamerom takođe beležili posledice ratnih dejstava. Senku na njihov iskaz, kako prenosi sagovornik beogradskog lista, bacila je činjenica da u Ukrajini nije bilo intervencija američke vojske. Dodatnu sumnju u njihovu verziju unelo je saznanje da su Ukrajinke poreklom iz Luganska, oblasti na krajnjem istoku ove zemlje gde godinama traju ratna dejstva.
Da je Vojna policija za nepuna dva dana privela osmoro stranaca nadomak i u krugu vojnih objekata, potvrdio je u ponedeljak i ministar odbrane Aleksandar Vulin.
Nadležne službe rade na rasvetljavanju svih ovih događaja, i kada budemo doneli odgovarajuće zaključke, obavestićemo javnost. Ne želim ovome da pridajem veći značaj, ali moram da kažem da ne verujem u slučajnost. Ovako veliki broj stranih državljana i ovako veliki broj upada ili pokušaja ulaska u prostore koje kontroliše Vojska odavno nije zabeležen“, rekao je ministar.
Prema Vulinovim rečima, građani mogu da budu mirni i da svojoj vojsci poklone puno poverenje. Svi njeni organi budni su, efikasno rade i vode računa o bezbednosti kako vojnih objekata tako i građana.

Na tu temu govprio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je u emisiji “Ćirilica” na TV Happy rekao da ima faktora spolja kojima ne odgovara stabilan region i s tim u vezi izneo podatak da je u Srbiji uhapšena osoba koja je pripadala “Timu 6” koji je jurio Osamu Bin Ladena u Avganistanu.

Ja danas nažalost ne smem o tome otvoreno da govorim, mislim da znam kome odgovara a kome ne odgovara, ali nisam siguran da ne bih ugrozio pozicije Srbije ukoliko bih o tome javno govorio. Nisam siguran da svima odgovara stabilnost. Mislim da ima i faktora spolja koji ne žele tu stabilnost”, naglasio je on.

“Zamislite da vi nađete tipa iz “Tima 6″, koji je jurio za Bin Ladenom u Avganistanu i nađete ga sa brušenim pištoljem ovde i nađete kriminalne veze koje su mu dostavile taj brušeni pištolj i uhapsite te Srbe koji su to dostavljali, a oni ćute svi kao zaliveni, neće da govore zašto je trebalo da se upotrebi. Pa nije valjda da je trebalo da se upotrebi za upucavanje soma ili smuđa u Dunavu”, rekao je predsednik.

Kako kaže, međutim, narod je pametan i zna da jedan od najpoznatijih specijalaca nije dosao iz San Dijega u Srbiju tek tako…

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here