Naslovna Dogadjaj Stručno usavršavanje za pružaoce usluga socijalne zaštite

Stručno usavršavanje za pružaoce usluga socijalne zaštite

PODELI

Tokom prethodna tri dana, u opštini Pećinci je održana edukacija u okviru programa intenzivnog tretmana dece sa višestrukim smetnjama u ponašanju, emocionalnom i socijalnom razvoju i funkcionisanju – PIT. Edukaciju su vodili predstavnici Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu za različite pružaoce usluga socijalne zaštite iz Pećinaca, Rume i Sremske Mitrovice – od Centra za socijalni rad, preko Dnevnih boravaka do škola za decu i mlade sa smetnjama u razvoju.

Jedan od predavača bila je i specijalni pedagog iz Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu i autor programa Intenzivnog tretmana Nada Šarac, prema čijim rečima je cilj edukacije stručno usavršavanje, odnosno unapređenje stručnih kompetencija polaznika obuke.

“Problem u ponašanju, odnosno te različite aberacije u ponašanju dece i mladih je vrlo učestala pojava. Ona je prisutna u svim sredinama, podjednako u velikim gradovima i manjim sredinama, prisutna je u školskim sredinama, kod različitih pružaoca usluga socijalne zaštite, i potrebno je da kao društvo imamo određeni odgovor na takvo ponašanje. U tom smislu treba da razvijamo programe koji sprečavaju eskalaciju problema u ponašanju, da nudimo deci i mladima određene programe koji razvijaju prosocijalno ponašanje” – izjavila je Šarac.

Branislava Maksimović Ćuskić, diplomirani socijalni radnik, voditelj slučaja i supervizor u Centru za socijalni rad Pećinci, smatra da će ovakva vrsta edukacije pružiti njoj i njenim kolegama pragmatična znanja iz oblasti socijalne zaštite koja se mogu primeniti u praksi.

“Smatramo da će nam ovaj program dati konkretne smernice u postupanju kada radimo sa ovom osetljivom kategorijom. Naš Centar radi i sa maloletnicima, ne samo sa odraslim licima, koji manifestuju razne poremećaje u ponašanju, te je potrebno da unapredimo svoje kompetencije. Putem ovakvih obuka bićemo u prilici da se usavršimo, ali i da naučimo kako i na koji način da pomognemo mladima da reše neke svoje probleme. Takođe, ovo je prilika da se povežemo sa drugim ustanovama pružaocima usluga socijalne zaštite i da razmenimo iskustva” – rekla je Ćuskić.

Predavanju je prisustvovala i direktorka pećinačke osnovne škole Milijana Srdić, kao član radne grupe za izradu, realizaciju i praćenje Plana za uspostavljanje i unapređenje usluge socijalne zaštite.

“Jedna od aktivnosti u okviru projekta Usluge socijalne zaštite za osetljive grupe u koji je uključena i naša opština je uvođenje usluge Savetovališta za mlade, koje pre svega ima za cilj da pomogne mladima u prevazilaženju kriznih životnih situacija, ali i uspostavljanje funkcionalnih porodičnih odnosa i poboljšanje kvaliteta života mladih” – kazala je Srdić i dodala da će ovo predavanje imati dosta efekata kako na svakodnevni rad stručnjaka u pećinačkom Centru, Dnevnom boravku i osnovnoj školi, tako i na rad stručnjaka u okviru Savetovališta.

Projekat “Usluge socijalne zaštite za osetljive grupe” realizuju Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Nemačka agencija za međunarodnu saradnju (GIZ), a opština Pećinci je jedna od 15 pilot opština u Srbiji potpisnica Sporazuma o saradnji, koje dobijaju ekspertsku podršku za unapređenje usluga socijalne zaštite.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here