Naslovna Dogadjaj Sudbina praistorijske zbirke “Gradina na Bosutu”

Sudbina praistorijske zbirke “Gradina na Bosutu”

PODELI
Foto printscreen rts

Premeštanje arheološke zbirke “Gradina na Bosutu” iz Šida u Narodni muzej u Beogradu izazvalo je brojne komentare i nedoumice u gradu. Šiđani žele da vredno kulturno blago ponovo bude ponos njihovog grada i dostupno javnosti.

Kada je 1989. zbirka oformljena, nije se ni slutilo da će vredni arheološki eksponati iz praistorije, pronađeni na lokalitetu Gradina, biti zapečaćeni i nedostupni javnosti. Smešteno u 320 kutija, 6.500 predmeta iz bronzanog i gvozdenog doba, nakon više seljenja od galerije do crkve, promena zakon o čuvanju kulturnog dobra i nadležnosti, završilo je u depou zavičajnog odeljenja gradske biblioteke. Posle više od pet godina zaštite pod ključem, arheološka zbirka se nakon potpisanog ugovora privremeno seli u Beograd.

“Zbirka će biti ustupljena, data na korišćenje Narodnom muzeju na period do godinu dana u svrhe naučnog istraživanja konkretno kustosa bronzanog doba koji se bavi periodom koji se nalazi u građi ove zbirke”, kaže Slavica Varničić, direktorka Narodne biblioteke “Simeon Piščević” u Šidu.

“Jedan deo građe biće iskorišćen za prigodnu publikaciju o kojoj će se dogovoriti naše dve institucije, a jedan deo arheološkog materijala poslužiće za izradu doktorske disertacije, ceo materijal arheološke zbirke biće vraćen u Šid, naravno”, objašnjava Jovan Mitrović, kustos zbirke bronzanog doba Narodnog muzeja u Beogradu.

Od privremenog izmeštanje, svesni značaja i vrednosti arheološkog materijala, potpisnici ugovora kažu, imaće korist i nauka i zbirka i grad. U zakonitost ali i namere sumnja dugogodišnji kustos šidske zbirke. Zbog zaštite kulturnog dobra od velikog značaja, obratio se nadležnim republičkim i pokrajinskim institucijama.

“Moj strah je da ni za tih godinu dana neće ostvariti niti neki uslovi, niti će postojati dobra volja da se ta zbirka vrati u Šid, i sa strane Beograda i sa strane Šida”, zabrinut je viši kustos arheolog iz Šida Radovan Sremac.

Umesto zbirke i depoa u jednu od najlepših zgrada u Šidu useliće se učenici muzičke škole. Rekonstrukcija je u toku. U lokalnoj samoupravi dileme, kažu, nema. Za vrednu arheološku zbirku Šid će naći mesto.

“Opština Šid će u sledećih šest meseci da osposobi obnovi i rekonstruiše određeni prostor u Ulici Cara Lazara gde će arheološka zbirka, posle analiza koje će biti urađene u Narodom muzeju u Beogradu, biti vraćena u Šid i imaćemo postavku koja će ostati za sva vremena kod nas”, kaže zamenik predsednika Opštine Šid Zoran Semenović.

Dosadašnje publikacije očekuje se da za godinu dana zameni nova, a nova postavka arheološke zbirke iz praistorije da bude u blizini Galerije Save Šumanovića i Muzeja naivne umetnosti. U čast istorije i kulturnog nasleđa kažu u Šidu, za konačno rešenje i na uvid svima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here