Naslovna Hronika SUĐENJE NACISTI IZ SREMA: Esesovac iz Rume na duši nosi 13.335 LJUDI

SUĐENJE NACISTI IZ SREMA: Esesovac iz Rume na duši nosi 13.335 LJUDI

PODELI
FOTO: SIMON VIZENTAL / RAS SRBIJA
Johan H. (94), rodom iz Rume, bivši pripadnik SS divizije, optužen je početkom juna u Nemačkoj za smrt najmanje 13.335 ljudi u zloglasnom logoru Aušvic.

Njemu će se, prema odluci javnog tužilaštva u Štutgartu, suditi kao maloletniku, jer je u vreme počinjenog krivičnog dela imao 19 godina.

Prema navodima optužnice, Johan H. je osumnjičen da je u periodu od decembra 1942. godine do januara 1943. godine direktno odgovoran za ubistvo 13.335 ljudi, koji su u tom periodu dovođeni u logor.

Foto: Wikipedia

Kako je objašnjeno u optužnici, u pomenutom periodu u Aušvic je stiglo 15 kompozicija vozova sa zarobljenicima, a Johan H. je radio u smenama kao čuvar i odlučivao o njihovoj sudbini, odnosno određivao je ko je radno sposoban. “Nesposobni” su odmah slati u gasne komore.

Johan H. je na saslušanju potvrdio da je bio član SS divizija i da je bio čuvar u Aušvicu, ali je naglasio da nije znao da se tamo odvijaju masovna ubistva.

Ovaj optuženi zločinac rođen je u Rumi 29. marta 1923. godine kao pripadnik manjine podunavskih Švaba u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji.

Johan H. je jedan od poslednjih otkrivenih nacista sa ovih prostora, nakon Josiasa Kumpfa, rođenog u Novoj Pazovi, a osumnjičenog za smrt preko 8.000 Jevreja u logoru Treblinka.

Pročitajte još:

Mileve Marić se u Rumi malo ko seća

SREMSKE PRIČE: Kad je Dunav progutao svatove

Manje od 50 čuvara iz Aušvica, od 6.500 osuđeno je za svoje zločine?

Kumpf je nekažnjen doživeo 84 godine i preminuo 2009. u Beču, neposredno pred početak suđenja za zločine.

Prema podacima koje je izneo BBC, manje od 50 čuvara iz Aušvica, od 6.500 koliko se pretpostavlja da ih je preživelo rat, osuđeno je za svoje zločine.

 Poslednji među njima, Oskar Groning, osuđen je na četiri godine zatvora zbog saučesništva u ubistvu 300.000 Jevreja u Aušvicu. On je umro pre tri meseca u 96-oj godini u Nemačkoj i nije video dana zatvora.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here