Naslovna Svet SUPERMUTANT “OMIKRON – novi soj koji je alarmirao svet: Evo zbog čega...

SUPERMUTANT “OMIKRON – novi soj koji je alarmirao svet: Evo zbog čega je izazvao paniku među naučnicima

PODELI
Foto: Shutterstock

Poslednja otkrivena varijanta je i najmutiranija do sada – ima toliko dugu listu mutacija da ju je jedan naučnik opisao kao “zastrašujuću”, dok je drugi rekao da je to najgori soj koji su videli.

Ponovo se desilo ono što smo već nekoliko puta prošli od početka pandemije – ceo svet je u panici zbog otkrića novog soja korona virusa.

Varijanta je zabeležena nedavno i potvrđeni slučajevi su još uglavnom skoncentrisani u jednoj provinciji u Južnoafričkoj Republici, ali su slučajevi prijavljeni i u Bocvani, Hongkongu i Izraelu.

Danas je potvrđeno da je novi soj stigao u Evropu.

U Belgiji je potvrđen prvi slučaj novog soja korona kod mlade žene, koja nije bila vakcinsana, a koja se vratila iz Egipta.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) sazvala je hitan sastanak. Neki svetski lideri su odmah reagovali na vest o pojavi novog soja.

Države Evropske unije donele su preporuku da se privremeno obustave putovanja u zemlje regiona Južne Afrike, saopštilo je predsedništvo Savetom EU.

Ipak, ovakva odluka ne obavezuje sve zemlje EU, već svaka država može pojedinačno za sebe da donese mere.

Komitet zdravstvenih stručnjaka iz svih 27 država EU saglasio se sa potrebom da se aktivira kočnica u slučaju opasnosti i nametnu privremene restrikcije na sva putovanja u EU iz južne Afrike – saopštilo je slovenačko predsedništvo EU na Tviteru, prenosi Rojters.

Velika Britanija, koja ima veliko iskustvo sa praćenjem “zabrinjavajućih sojeva“ postavila je zabranu direktnih letova iz šest afričkih zemalja, istu meru su preduzele i Nemačka, Italija, Austrija, Singapur i Izrael, a očekuje se da će zabrana letova iz južnog dela Afrike biti uvedena na nivou cele Evropske unije.

I azijske zemlje počele su da pooštravaju restrikcije. Japan je takođe odlučio da pooštri granične kontrole za posetioce iz Južnoafričke Republike i još pet afričkih zemalja, a indijski zdravstveni zvaničnici su danas stavili sve države u stanje pripravnosti, zahtevajući da izvrše rigorozan pregled i testiranje putnika.

U javnosti se odmah se postavljaju pitanja o tome koliko brzo se nova varijanta širi, da li je sposobna da zaobiđe zaštitu koju pružaju vakcine i šta treba učiniti u vezi sa tim.

Mnogo je spekulacija, ali je za sada vrlo malo jasnih odgovora.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here