Naslovna Srem SURDUK: “Provalija” na obali Dunava, selo fijakerijade i modernih bazena

SURDUK: “Provalija” na obali Dunava, selo fijakerijade i modernih bazena

PODELI
Foto: pazovaindjijavesti.com

Naseljeno mesto Surduk je selo na desnoj obali Dunava u opštini Stara Pazova udaljeno oko 40 km severno od Beograda.

Kako piše portal Pazova Inđija-vesti, selo je nastalo u Dunavskoj ulici koja je nasledila suvu lesnu dolinu koja se spušta prema koritu Dunavu.

VOJKA: Selo vetrenjača, nekada najveće selo u Sremu

Surduk je turska reč i znači provalija, a ime označava provaliju blizu Dunava, na čijoj uzvišenoj obali selo leži. U antičko doba mesto je bilo poznato kao Rittium.

Naselje je razvijano na uzvišici pored Dunava, što ga je sačuvalo od poplava. Pravoslavna crkva u centru sela Svetog Oca Nikolaja je podignuta 1816. godine.

Foto: pazovaindjijavesti.com

Krajem 19. i u prvoj polovini 20. veka selo je imalo izuzetan razvoj i u tom periodu je dobilo izgled kakav i danas poznajemo.

U drugoj polovini 20.veka dolazi do stagnacije, zbog migracije satanovništva u gradove. U poslednjih dvadesetak godina dolazi do novog razvoja razvoja sela u svakom smislu.

Foto: pazovaindjijavesti.com

Broj stanovnika u ovom živopisnom selu je u konstantnom porastu u poslednjih dvadeset godina, od 1253 stanovnika koliko je bilo 1991., preko 1589 stanovnika 2002. godine, do danas se ovaj pozitivni trend nastavlja jer su Surdučani, čiji su potomci završavajući škole najčešće odlazili u Beograd i Zemun, velikodušno ponudili placeve i novi zavičaj izbeglicama iz Bosne i Hrvatske.

Uslovi za rast i širenje sela leže u njegovom povoljnom položaju, pored Dunava, sa živopisnim krajolikom, prijatnom seoskom atmosferom i razvijenom poljoprivredom.

Naseljeno mesto Surduk čuveno je po “Fijakerijadi” na kojoj se okuplja veliki broj ljubitelja konja i fijakera iz svih krajeva. Manifestacija se organizuje svake godine krajem septembra uz podršku Turističke organizacije i opštine Stara Pazova.

U novije vreme Surduk postaje turistički centar opštine. Pogodni tereni za lov i ribolov, obala Dunava, prijatan seoski ambijent sa kafanama i restoranima, i najnoviji sportsko-turističko-rekreativni kompleks bazena „Horizonti“ pružaju velike mogućnosti za razvoj ove privredne grane.

“Summer Sound Festival u Inđiji”: Građani žele više od 10.000 posetilaca

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here