Naslovna Srem “SUSRETI SELA SRBIJE” ove godine u Jasku

“SUSRETI SELA SRBIJE” ove godine u Jasku

PODELI

JAZAK : Susret sela Srbije održaće se u Jasku u subotu, 3. novembra sa početkom u 11 časova.

Na smotri će učestvovati 25 sela iz 12 opština i to Sremske Mitrovice, Šida, Iriga, Inđije, Pećinaca, Bogatića, Vrbasa, Novog Sada, Žablja, Bačkog Petrovca, Oyaka i Temerina.

Organizatori okupljanja su Kulturno-prosvetna zajednica Srbije iz Beograda, Udruženje kulturnih stvaralaca Srbije „Zavičaj” i Republička komisija za ocenu sela Srbije.

– Manifestaciji će prisustvovati i predstavnici sela iz Srema koji su prošle godine osvojili prva mesta, ali i nekoliko predsednika opština koji su izrazili želju da prisustvuju – kaže Bojana Drinić iz Opštine Irig.

Nakon skupa, svako selo će se kratko predstaviti, a od podneva organizovan je obilazak sela i manastira Jazak.

– Goste od 14 časova očekuje kulturno-umetnički program sa nastupima kulturno-umetničkih društava iz sela, i dodela priznanja selima koja će se naći na smotri – kaže Drinić.

Selo Jazak, iako malo po broju stanovnika, raspolaže bogatom tradicijom, i nastoji da se afirmiše u razvoju ruralnog turizma. Najpoznatija manifestacija, održana početkom ovog meseca u Jasku „Jesen ide, dunjo moja, kukuruzi već su zreli” obeležila je jesenje običaje i okupila mnogobrojne goste. Prvog dana manifestacije organizovano je književno-muzičko veče na kom je učestvovala i Književna zajednica „Fruška gora” iz Rume i tamburaški bend „Srce Srema”.

Predsednik Mesne zajednice Jazak Branko Grujić je rekao da se nada da će njihovo selo biti prepoznatljivo osim po manastiru i fabrici vode i po manifestaciji „Jesen ide, dunjo moja”, koja je ove godine održana po dvanaesti put.

Predsednik Opštine Irig Stevan Kazimirović ističe da se lokalna samouprava trudi da podrži sve privredno-turističke manifestacije u naseljima ove opštine.

-Kroz ove manifestacije prezentuju se iriška sela i ucrtavaju na karti ruralnog turizma, na čijem razvoju zaista radimo- napominje Kazimirović.

Na ovoj manifestaciji je zanimljivo i kuvanje paprikaša sa neobičnim začinom- dunjom, ali i vožnja fijakerima, kao i predstave najmlađih Jazačana, koji su uveliko pripremaju za Susret sela Srbije, kako bi u subotu goste dočekali sa lepim programom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here