Naslovna Srem Sutra na Bogojavljenje plivanje za časni krst i u Starim Banovcima

Sutra na Bogojavljenje plivanje za časni krst i u Starim Banovcima

PODELI
Foto: RTV Stara Pazova

STARI BANOVCI – Sutra na Bogojavljenje biće organizovano plivanje za časni krst a plivaće se po tradiciji i u staropazovačkoj opštini. Za 11 časova je zakazano okupljanje vernika ispred hrama u Starim Banovcima, odakle će svečana litija krenuti do plaže Venecija, gde će nakon osvećenja Dunava uslediti plivanje za časni krst. 

Ove godine časni krst polazi iz Novih Banovaca, a večeras na Krstovdan, u hramu Svetog Vasilija Ostroškog će u prisustvu plivača biti osveštani krstovi, koje će dobiti najhrabriji učesnici plivanja. 

Bogojavljenje je veliki Gospodnji praznik, dan kada se Bog javio čoveku. Na taj dan Isus krstio u reci Jordanu od strane svetog Jovana Krstitelja i od tada postoji drevna tradicija da se pliva za časni krst. U staropazovačkoj opštini,  pre sedam godina je obnovljena tradicija prekinuta pre pola veka a domaćin ovogodišnjeg plivanja za časni krst je hram Sv.Vasilija Ostroškog u Novim Banovcima.

Svi učesnici će morati da prođu lekarski pregled, ekipe hitne pomoći će se nalaziti na samoj obali Dunava. Plivanje za časni krst svake godine okupi veliki broj posetilaca i jedna je od turističkih manifestacija opštine Stara Pazova.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here