Naslovna Dogadjaj Sutra počinje završni ispit za osmake

Sutra počinje završni ispit za osmake

PODELI
Foto: rtv

Testom iz srpskog jezika u sredu u 9 sati počinje polaganje završnog ispita za učenike osmog razreda. U četvrtak je test iz matematike, a u petak kombinovani test koji obuhvata zadatke iz fizike, hemije, biologije, istorije i geografije.

Ove godine mala matura odvija se u neobičnim okolnostima zbog pandemije, a Ministarstvo prosvete donelo je preporuke po kojima u učionici ne sme biti više od devetoro dece, sa kojima će biti dva dežurna nastavnika. Deci je preporučeno da nose maske, dok je za nastavnike to obaveza, pišu Novosti.

Prosvetne vlasti apeluju na roditelje, ako primete bilo kakve simptome kod dece, da ih ne šalju u školu i da sačekaju avgustovski rok, jer ima dovoljno mesta da se upišu svi učenici.

“Sve je spremno”, kaže Milan Pašić, pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje.

Na testu najviše 40 bodova

Zadaci u okviru svakog testa podeljeni su po težini i grupisani su na osnovu tri nivoa znanja: osnovnog, srednjeg i naprednog. Na osnovu uspeha na završnom ispitu, učenik može da osvoji najviše 40 bodova, odnosno najviše po 13 bodova na testovima iz srpskog i matematike i 14 bodova na kombinovanom testu. Nadležni su najavili da će 23. juna do 8.00 biti objavljeni rezultati, a da nakon toga sledi rok za žalbe.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here