Naslovna Dogadjaj Sutra uručenje ključeva Doma vojske Opštini Ruma

Sutra uručenje ključeva Doma vojske Opštini Ruma

PODELI
Foto: dnevnik

RUMA: Predstavnicima Opštinske uprave Ruma sutra će zvanično biti uručeni ključevi Doma vojske, zgrade koju je Opština Ruma krajem prethodne godine kupila za 328.000 evra, a koja je do sada bila u državnom vlasništvu. Ključeve će im uručiti predstavnici Komisije ministarstva odbrane.

Za prvog čoveka Opštine Ruma Slađana Mančića najvažnije je to što će ovim potezom, po mnogima, najlepša zgrada u Rumi, stara stotinu godina, konačno biti rekonstruisana i što će time biti ispunjena i dugogodišnja želja građana da Dom vojske više ne propada.

“Ono što je naš prevashodni cilj i prioritet to je da zaustavimo propadanje te zgrade. Pogotovo zbog njene lepote, značaja, arhitekture i svega onoga po čemu je ta zgrada decenijama prepoznatljiva. Osim toga, planiramo da ta zgrada dobije namenu kulture. Neka ustanova kulture u toj zrgadi će biti, još nije definisano koja. Postoje predlozi da u ovu zrgadu smestimo Dom kulture, ili gradski muzej, kao ia izdvojeno pozorište, ali to ćemo rešavati u anrednom periodu”, rekao je u izjavi Tanjugu predsednik Opštine Ruma Slađan Mančić.

Početna cena zgrade Doma vojske u Rumi bila je 760.000 evra, a Mančić objašnjava da je ta cena prepolovljena na malo više od 328.000 evra.

“Obezbedili smo 30 miliona dinara za spoljnu rekonstrukciju zgrade i kada nam u petak zvanično budu predati ključevi Doma vojske, počinjemo da pripremamo tender za izbor izvođača rekonstrukcije”, kazao je Mančić.

Krajem godine, podsetio je, nakon potpisivanja ugovora o kupovini sa Direkcijom za imovinu Vlade Srbije, Opština je već sutradan uplatila deset miliona dinara, koliko su bili obavezni.

Ostatak sume biće isplaćen u četiri godišnje rate. Prva faza rekonstrukcije Doma vojske podrazumeva adaptaciju, konzervaciju i restauraciju objekta.

Zgrada Doma vojske u Rumi je sagrađena 1912. godine zalaganjem Rumljana okupljenih u organizaciji “Hrvatski soko”, kao dom hrvatskih kulturno-sportskih organizacija i pod zaštitom je kao spomenik kulture.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here