Naslovna Srem Sva domaćinstva u Sremskoj Mitrovici će reciklirati

Sva domaćinstva u Sremskoj Mitrovici će reciklirati

Foto: ilustracija

SREMSKA MITROVICA: Gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader nedavno je primio delegaciju Ambasade Švedske u Srbiji na čelu sa savetnikom odeljenja za razvojnu saradnju Ola Andersonom, kao i pomoćnika ministra zaštite životne sredine Slobodana Perovića.

Razgovarali su o projektu primarne separacije otpada, uz učešće predstavnika organizacije „Help” i Regionalne deponije „Srem-Mačva” i JKP „Komunalije”.

Portparol JKP „Komunalije” Tamara Milković kaže za „Dnevnik” da su pregovori oko projekta započeti pre dve godine, da bi sada počele konkretne aktivnosti na primarnoj separaciji otpada u Sremskoj Mitrovici.

  • Sremska Mitrovica, odnosno, region je jedan od četiri u čitavoj Srbiji koji će dobiti opremu za primarnu separaciju otpada od švedske Agencije za razvoj. U projektu učestvuje i Republičko ministarstvo za zaštitu životne sredine – kaže Milković. -Ono što je najbitnije, iako u Sremskoj Mitrovici već postoji neka vrste opreme za separaciju otpada i koju smo dobili u ranijim projektima, nizak je stepen same separacije, a sada će Mitrovica biti kompleno pokrivena.

Ona ističe da donacija u opremi podrazumeva i 7.500 kanti za individualna domaćinstva.

  • Sva domaćinstva u gradu imaće kantu u koju će odvajati reciklažni otpad: PET ambalažu, papir i staklo. Takođe, dobijamo i 240 kontejnera, koji će biti samo za staklo, što će Sremska Mitrovica imati prvi put, i mislim da smo jedini grad i u Srbiji koji će odvajati staklo, jer se to do sada nije radilo. Imaćemo kontejnere za PET i papir, a dobijamo i dva kamiona- smećara, koji će odvoziti odvojeni otpad do regionalne sanitarne deponije, koju imamo zajedno sa Šapcem- kaže Milković.

Na regionalnoj deponiji je postavljena linija za separaciju otpada, gde će se sav reciklažni otpad balirati.

  • Vrednost donacije iznosi 463.000 evra, dok 15 odsto investicije sufinansira Grad Sremska Mitrovica – kaže Milković i dodaje da je cela priča oko reciklaže započeta još 2015. godine, kada je rađen prekogranični projekat sa Hrvatskom. Tada su prvi put postavljena 32 reciklažna ostrva gde građani mogu da odvajaju PET ambalažu, papir i karton. Kontejneri su različitih boja.

-Trebalo je vremena da se ljudi naviknu kad je reč o recikliranju, to je u početku išlo malo teže i nalazili smo svašta u kontejnerima, ali se vremenom pokazalo kao odlično- kaže Milković. -Oko hiljadu domaćinstava ima i kante za recikliranje, što je bio pilot- projekat da vidimo kako će stanovnici reagovati, a sada će biti pokrivena sva domaćinstva kantama za reciklažu.

Prema njenim rečima, trebalo je vremena da prođe da se stanovnici naviknu, uporedo su rađene i edukacije, što se sprovodi i danas.

  • Edukacije se rade najviše u školama i predškolskim ustanovama, jer do naših najmlađih najlakše dolazi informacija, oni i jesu naša ciljna grupa, a kada nauče kako da razvajaju otpad, znanje će preneti i na svoje porodice- kaže Tamara Milković.

Stanovnici Sremske Mitrovice uz račune JKP „Komunalije” dobijaju i flajere i brošure o reciklaži i na taj način ih preduzeće podseća na mogućnost separacije otpada.

  • Bilo je potrebno da prođu dve godine kako bi se stanovnici navikli, ali sada možemo da kažemo da su spremni na veliki poduhvat- kaže portparolka JKP „Komunalije”.

Prve benefite reciklaže imaju sama domaćinstva, tvrdi Tamara Milković, jer će imati manje smeća u svojim kantama.

  • Sav otpad biće odvožen na regionalnu deponiju na kojoj će se balirati i deponija će dalje njime upravljati – kaže portparolka JKP „Komunalije”. -Na taj način biće smanjena količina smeća koje je trajno odloženo na deponiju, što i jeste osnovni cilj recikliranja, smanjenje količine trajno odloženog smeća.
IZVORdnevnik
Prethodna vestOd utorka nova autobuska linija do Čortanovaca
Sledeća vestNiška izložba slika Save Šumanovića iz poslednje decenije njegovog života i rada

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here