Naslovna Posao Sva domaćinstva u Sremskoj Mitrovici dobijaju kante za reciklažu – Otpad će...

Sva domaćinstva u Sremskoj Mitrovici dobijaju kante za reciklažu – Otpad će se balirati na regionalnoj deponiji

PODELI
Foto: ekpaija

Projekat primarne separacije otpada, uz učešće predstavnika organizacije Help i Regionalne deponije Srem-Mačva i JКP Кomunalije, bila je tema razgovora gradonačelnika Sremske Mitrovice Vladimir Sanader i delegacije Ambasade Švedske u Srbiji na čelu sa savetnikom odeljenja za razvojnu saradnju Ola Andersonom, kao i pomoćnika ministra zaštite životne sredine Slobodana Perovića.

Pregovori oko projekta započeti su pre dve godine, da bi sada počele konkretne aktivnosti na primarnoj separaciji otpada u Sremskoj Mitrovici, rekla je oortparol JКP Кomunalije Tamara Milković:

– Sremska Mitrovica je jedan od četiri regiona u čitavoj Srbiji koji će dobiti opremu za primarnu separaciju otpada od švedske Agencije za razvoj. Donacija u opremi podrazumeva i 7.500 kanti za individualna domaćinstva. Sva domaćinstva u gradu imaće kantu u koju će odvajati reciklažni otpad: PET ambalažu, papir i staklo. Takođe, dobijamo i 240 kontejnera, koji će biti samo za staklo, što će Sremska Mitrovica imati prvi put, i mislim da smo jedini grad i u Srbiji koji će odvajati staklo, jer se to do sada nije radilo. Imaćemo kontejnere za PET i papir, a dobijamo i dva kamiona-smećara, koji će odvoziti odvojeni otpad do regionalne sanitarne deponije, koju imamo zajedno sa Šapcem.

Na regionalnoj deponiji je postavljena linija za separaciju otpada, gde će se sav reciklažni otpad balirati.

– Vrednost donacije iznosi 463.000 EUR, dok 15% investicije sufinansira Grad Sremska Mitrovica – kaže Milkovićeva.

Priča oko reciklaže započeta je još 2015. godine, kada je rađen prekogranični projekat sa Hrvatskom. Tada su prvi put postavljena 32 reciklažna ostrva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here