Naslovna Hronika Svetski internet kriminal: UHAPŠEN HAKER IZ RUME

Svetski internet kriminal: UHAPŠEN HAKER IZ RUME

PODELI

Naša policija u velikoj međunarodnoj akciji protiv internet kriminala. Uhapšeni administratori servisa “Webstresser” M. J. (19) iz Prokuplja i D. V. (21) iz Rume.

PRIPADNICI SBPOK-a, Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala (VTK) Ministarstva unutrašnjih poslova, u koordinaciji sa nadležnim tužilaštvom, učestvovali su u jednoj od najvećih međunarodnih policijskih akcija na suzbijanju VTK pod nazivom POWER OFF. Prvo su u Srbiji uhapšeni M. J. (19) iz Prokuplja i D. V. (21) iz Rume zbog sumnje da su bili administratori servisa WEBSTRESSER – kriminalnog tržišta za iznajmljivanje napada na sajtove širom sveta.

U ovoj dvodnevnoj akciji učestvovale su policije iz Holandije, Velike Britanije (NCA), Hrvatske, Kanade, SAD (FBI), Nemačke (BKA), Španije, Hongkonga, Škotske, Italije i Australije. Istragu su pokrenuli Holanđani u oktobru 2017, na osnovu informacija koje su dobili iz Velike Britanije. Iza rešetaka je više osoba širom sveta koje se sumnjiče da stoje iza ovog servisa

– WEBSTRESSER je smatran za najveće svetsko kriminalno tržište za iznajmljivanje takozvanog DDoS napada, sa više od 136.000 registrovanih korisnika i više od četiri miliona napada izvedenih do aprila 2018. godine na razne internet domene širom sveta. Orkestrirani napadi ciljali su kritične onlajn usluge koje nude banke, državne institucije i policijske snage, kao i industriju onlajn igara na internetu – navodi se u saopštenju MUP.

“Napadači” su daljinski preko interneta upravljali povezanim računarima, sa ciljem da usmere ogromnu količinu internet saobraćaja na ciljane veb-lokacije ili onlajn platforme. Krajnji rezultat DDoS napada bio je da veb-stranica žrtve bude ili usporena do tačke neupotrebljivosti, ili potpuno oborena sa mreže, čime su korisnici bili lišavani osnovnih onlajn usluga. Nekada, da bi se sve to izvelo “napadač” je morao da bude dobro tehnički potkovan. Ovaj servis je to maksimalno pojednostavio.

– Sa kriminalnim servisom WEBSTRESSER, bilo koji registrovani korisnik sa malo ili nimalo tehničkog znanja mogao je da plati određenu novčanu naknadu, koristeći sisteme plaćanja putem interneta ili kriptovalute, i ostvari ciljani napad na željeni internet portal ili servis. Naknade koje su bile naplaćivane kretale su se od 15 evra mesečno do 999 američkih dolara za takozvani VIP paket – objašnjavaju iz MUP.

Dosadašnjom istragom nisu pronađeni dokazi o internet portalima iz Srbije koji su na ovakav način napadani i obarani, niti o korisnicima iz naše zemlje.

 

VLASNIK HRVATSKI DRŽAVLjANIN

HRVATSKI mediji preneli su daanas da je uhapšen njihov državljanin, vlasnik najvećeg ilegalnog internet servisa za DDoS napade.

– Servisom WEBSTRESSER je upravljao devetnaestogodišnji hrvatski državljanin, koji je uhapšen 24. aprila 2018. godine, te je protiv njega podnesena prijava zbog osnovane sumnje da je počinio teško krivično delo protiv računarskih sistema, programa i podataka, za koje je zaprećena kazna zatvora od jedne do osam godina – preneli su hrvatski portali.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here