Naslovna Magazin Zdravlje Sve blagodeti morske soli: Od kuhinje do nege tela

Sve blagodeti morske soli: Od kuhinje do nege tela

PODELI
Foto: nsuzivo

Morska so proizvodi se isparavanjem slane vode. Ljudi širom sveta koristili su je još od praistorije, a danas se često nalazi u kuhinjama.

I pored svih svojih kulinarskih namena, koristi se i u kozmetici, pa se tako često dodaje pilinzima za telo i kupkama. Neki veruju da je zdravija od drugih vrsta soli i da pruža nekoliko prednosti. Međutim, u savremeno doba plastike koja neretko završava u morima i prirodi, u morskoj soli našli su male količine (ali zabrinjavajuće) mikroplastike.

Morska so se uglavnom sastoji od natrijum hlorida, jedinjenja poznatog za održavanje stabilnog krvnog pritiska i regulisanju tečnosti u telu.

Budući da je ova vrsta soli minimalno prerađena, sadrži i minerale poput kalijuma, kalcijuma i gvožđa.

U poređenju sa kuhinjskom soli, morska je manje obrađena, pa tako u njoj ostaje više hranljivih sastojaka.

Neki veruju da konzumiranje morske vode sa čašom mlake vode pomaže u varenju. Hlorid je potreban za proizvodnju želučane kiseline, a natrijum hlorid olakšava apsorbciju i transport hranljivih materija u crevima, nakon što se razgrade tokom varenja.

Smatra se da spremanje kupke od morske soli smanjuje suvoću kože i upale. Ako tražite način da se oslobodite stresa, opustite mišiće, razmotrite ovu kupku. Ove kupke mogu pomoći kod artritisa, psorijaze i osteoartritisa. Koža, koja je ujedno i naš najveći organ, biće vam uahvalna na ovome.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here