Naslovna Posao Sve se više traže radnici za rad od kuće

Sve se više traže radnici za rad od kuće

PODELI

Rad od kuće doskoro je bio “rezervisan” samo za određene striktno profilisane stručnjake, ali vreme pandemije koronavirusa uticalo je na veliki broj poslodavaca i kompanija da se odluče na to da svojim zaposlenima ponude i tu mogućnost i način rada.

U Nacionalnoj službi za zapošljavanje (NSZ) i sa sajta “Infostud” kažu da je u porastu broja oglas za posao koji imaju mogućnost rada od kuće, i da je značajan broj poslodavaca svoje poslove organizovao tako, posebno kompanije iz IT sektora.

Po istraživanju koje je “Infostud” sproveo krajem maja o uticaju pandemije na tržište rada, došlo se do podatka da kao pozitivne strane poslovanja po izlasku iz vanrednog stanja 40 odsto kompanija vidi da je rad od kuće izvodljiv i koristan za veliki deo preduzeća, a 23 odsto je istaklo da je ozbiljnije ušlo u digitalizaciju svojih procesa. Takođe, čak 60 odsto kompanija omogućilo je bar delu svojih zaposlenih da radi od kuće, a isti toliki procenat ne vidi pad u produktivnosti usled toga.

Nešto više od 30 odsto kompanija reklo je da planira da omogući svojim zaposlenima da rade od kuće i nakon završetka opasnosti od epidemije, dok gotovo 40 procenata ističe da će se vratiti normalnim poslovnim procesima i radu iz kancelarije.

Кada je reč o oblastima koje najviše oglašavaju poslove koje je moguće raditi i od kuće, u pitanju su pretežno IT kompanije, potom kol-centri (korisnička podrška), a s druge strane, tu su i oglasi za nastavu za strane jezike. Na sajtu „Poslovi.infostud.com” poslednjih meseci takvih oglasa je sve više, navode u “Infostudu”.

Turizam i ugostiteljstvo najugroženiji

Oblasti kao što su turizam i ugostiteljstvo su najviše bile pogođene tokom ovog perioda, a sezonski poslovi koji se odnose na ugostiteljstvo i rad u inostranstvu na primorju ove godine ne postoje, što je umnogome doprinelo padu broja poslovnih mogućnosti. Što se tiće stanja na tržištu rada, najveća ponuda, ali i najveća potražnja, vlada u oblasti trgovine, odnosno prodaje.

Na sajtu “Infostud” kažu da se, imajući u vidu trendove na njihovom sajtu, tržište rada polako vraća u normalu, što se može videti po broju oglasa za posao. Na tom sajtu sada imaju više od 2.000 aktivnih oglasa. Taj broj je po izlasku iz vanrednog stanja dostizao i 3.500, ali treba imati u vidu da je sada letnji period i da su u toku godišnji odmori i da su procesi selekcije i regrutacije odloženii za septembar, ističu. Tokom juna su, kažu, zabeležili rekordan broj konkurisanja na oglase za posao. Što se tiče rada od kuće, u Nacionalnoj službi za zapošljavanje navode da poslodavci u obrascu koji podnose toj službi nisu u obavezi da navedu da li se rad obavlja od kuće ili u prostorijama poslodavca.

U svakom slučaju, imajući u vidu aktuelnu krizu izazvanu koronavirusom, u kontinuiranoj komunikaciji s poslodavcima, odnosno kompanijama, uočavamo da je znatan broj svoje poslove organizovao kao rad od kuće, posebno kompanije iz IT sektora, kažu u NSZ-u za Tanjug.

U skladu sa Zakonom o radu, propisano je da se radni odnos može zasnovati za obavljanje poslova van prostorija poslodavca, koji obuhvata i rad od kuće.

Elementi ugovora o radu propisani su tim zakonom i po tom osnovu osnovna zarada zaposlenog ne može biti utvrđena u iznosu manjem od osnovne zarade zaposlenog koji radi na istim poslovima u prostorijama poslodavca.

Кandidat za zaposlenje s poslodavcem dogovara i ostale modalitete i uslove rada, u smislu toga da li se posao odnosi na rad od kuće ili na rad u prostorijama poslodavca, a koji će potencijalno biti regulisani ugovorom o radu ili ostalim internim aktima poslodavca, objašnjavaju u NSZ.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here