Naslovna Magazin Sve više prevara u prehrambenom sektoru

Sve više prevara u prehrambenom sektoru

Foto:istock

Analize iz EU pokazuju da je sve više zloupotreba u prehrambenom sektoru, a najviše su pogođeni proizvodi poput maslinovog ulja, ribe, organskih proizvoda, meda.

Neke od najčešćih prevara s hranom jesu prikrivanje i zamena sastojaka u proizvodima, razblaživanje tečnih proizvoda vodom, nepravilno deklarisanje… Prevareni mogu da budu svi u lancu – od potrošača, preko trgovaca do proizvođača.

Onlajn diskusiju na temu bezbednosti hrane nedavno je organizovali delegacija EU u Srbiji i Centar za evropske politike kako bi predstavili načine krivotvorenja u prehrambenoj industriji, ali i mere koje se preduzimaju da bi se takve pojave svele na minimum.

Eva Zigner, istraživač prevara u hrani u Direktoratu Evropske komisije za zdravlje i bezbednost hrane (DG Sante), podsetila je na rezultate poslednje akcije “Opson 10”, u kojoj je, na osnovu kontrole u 72 države, zaplenjena hrana povezane s prevarom u vrednosti od 53,8 miliona evra.

Zignerova je objasnila kako se informacije o saznanjima u tom sektoru dele međusobno, a da je u nedavnim studijama uočeno da su zloupotrebama uvek pogođeni proizvodi poput maslinovog ulja, riba, organskih proizvoda, meda.

Istakla je da je ovaj informacioni sistem napravljen 2017. i da je bezbedan za razmenu informacija. Može da se dogodi da se jave i uzbunjivači nekom od nadležnih organa i to se onda šalje državama članica koje bi mogle da budu ugrožene.

Foto:istock

– Bilo je dosta sumnji na prevare i dobijamo sve više prijava. Mi zaista imamo problem s prevarama u prehrambenom sektoru i moramo time da se pozabavimo – istakla je ona.

Navela je i nekoliko najvažnijih analiza u EU koje su sprovedene prethodnih godina i rekla da se trenutno očekuju rezultati istraživanja o začinima iz 2019. koji će biti dostupni u novembru.

Kako je preneto, Zoran Ivanović, načelnik odeljenja veterinarske inspekcije pri Ministarstvu poljoprivrede, istakao je da u prevarama koje se dešavaju u industriji hrane, pored inspekcija, treba da učestvuju i sud i policija jer je reč o krivičnom delu.

Kako je objasnio, zaštita potrošača je u nadležnosti Ministarstva trgovine i poručio da bi sve institucije trebalo da se uključe kako bi se uveo jasan pravilnik o tome šta određeni proizvod treba da sadrži, kako se proizvodi, kao i da se reguliše pitanje zloupotrebe i bezbednosti potrošača.

Kada je reč o njegovoj struci, prevare se najčešće dešavaju kod prodavaca i proizvođača roštiljskog mesa, gde proizvod sadrži niži sadržaj proteina nego što je na deklaraciji ili manji procenat junećeg mesa nego što je predviđeno.

Predsednik Upravnog odbora Mreže za ruralni razvoj Srbije Dragan Roganović smatra su su “zelene pijace nekada bile preprodajna mesta za izvorne proizvođače hrane, dok sada hrana na pijacama potiče iz veleprodaje, ispunjava hemijsku kontrolu, ali nema veze s primarnim proizvođačima”.

Kako se moglo čuti, mali proizvođači upravo trpe najveći pritisak nelojalne konkurencije.

Predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) Rodoljub Živadinović upozorio je, kao i više puta do sada, da je u prodaji takozvani pekarski med, koji nije štetan po zdravlje, ali zbog nedostataka ne može da se koristi u ishrani, već za pravljenje proizvoda od testa.

Objasnio je da se promenom deklaracije ovaj med prodaje kao prirodni med iako nema botaničko poreklo meda.

Kako se navodi u saopštenju Centra za evropske politike, sa ubrzanim porastom stanovništva prehrambena industrija postala je jedna od najisplativijih industrija na svetu. Proizvođači neprestano pronalaze nove načine kojima bi smanjili troškove proizvodnje i maksimalno uvećali profit.

Nažalost, neki od tih načina podrazumevaju prevare u vezi s hranom. Ovo je izraz koji se koristi kako bi se objasnilo namerno delovanje preduzeća ili pojedinaca sa ciljem da prevare kupca i steknu neopravdanu prednost na tržištu. To je, kažu, postalo sve rasprostranjenije u Evropi i širom sveta.

Kako se naglašava, Evropska unija je naročito aktivna u borbi protiv takvih kompanija koje krše smernice zakonodavstva, a tiču se poljoprivredno-prehrambenih lanaca. Od pogrešnog označavanja do falsifikovanja, prevare u vezi s hranom privukle su svetsku pažnju jer su izazvale mnoge skandale i rezultirale velikim brojem smrtnih slučajeva.

IZVORagrotv.net
Prethodna vestU muzičke radionice uklјučeno preko 150 osnovaca iz opštine Pećinci
Sledeća vestUpozorenje RHMZ zbog obilnih pljuskova u četvrtak i petak

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here