Naslovna Kultura Svečano otvoren rekonstruisani Žitni trg

Svečano otvoren rekonstruisani Žitni trg

PODELI

Rekonstruisan Žitni trg svečano je otvorio Vladimir Sanader gradonačelnik Sremske Mitrovice, usledio je koncert „Maestri i prijatelja”. Restauriran je arheološki lokalitet, napravljeno gledalište u obliku amfiteatra i naš Grad je dobio novu Letnju scenu.

Žitni trg u centru Sremske Mitrovice rekonstruisan je u okviru projekta “Gradovi u fokusu”. Zaštićene su rimske iskopine na tom trgu, a postavljeno je i gledalište za publiku. Grad Sremska Mitrovica i država su u radove na rekonstrukciji Žitnog trga uložili ukupno 33 miliona dinara.

Rimske iskopine su na ovaj način zaštićene i omogućena je prezentacija našeg vrednog materijalnog nasleđa. Svojevrsnu Letnju scenu na tom lokalitetu otvorio je Vladimir Sanader gradonačelnik Sremske Mitrovice.

Foto: Sirmiuminfo

Vladimir Sanader gradonačelnik Sremske Mitrovice rekao je o rekonstrukciji: “Naša ideja bila je da oplemenimo ovaj prostor, da ga rekonstruišemo, zaštitimo, konzerviramo ali i da ga prilagodimo modernim potrebama Sremske Mitrovice. Večerašnjim koncertom sve to dolazi do izražaja. Ideja celokupnog projekta bila je da se jedan ovakav prostor kao što su rimske iskopine, odnosno ostaci Rimskog carstva koriste i za potrebe kulture i da se ovde održavaju koncerti, nastupi folklora i slično. Ovo će biti Letnja pozornica koja će objediniti kulturni sadržaj našeg grada. Ovde građani mogu da provode i svoje slobodno vreme u uređenom ambijentu arheološkog lokaliteta.”

Gradonačelnik se zahvalio ministarstvu kulture na podršci za rekonstrukciju trga u okviru projekta “Gradovi u fokusu”. Projekat našeg grada “Žitni trg” osmislio je Zavod za zaštitu spomenika kulture, rekao je Sanader, a Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije ga podržalo sa 27 miliona dinara.

Foto: Sirmiuminfo

Ovo je predivan prostor u Gradu Sirmijumu, u Carskom gradu koji sada dobija jedan svoj novi oblik. Jedan amfitetar koji će nam služiti u vrelim letnjim danima za razne kulturne sadržaje, za sve ono što osmisle radnici naših ustanova kulture i za sve naše umetnike koji funkcionišu na teritoriji Grada,” rekao je gradonačelnik Sanader na otvaranju.

Foto: Sirmiuminfo

U okviru projekta konzervacije, restauracije i prezentacije arheološkog lokaliteta na Žitnom trgu, formiran je prostor u vidu amfiteatra, kako se mogu organizovati razne manifestacije.

Letnja pozornica na jednom od centralnih trgova našeg grada biće mesto održavanja najposećenijih kulturno umetničkih manifestacija grada. Prvi u nizu kulturnih događaja na rekonstruisanom Žitnom trgu bio je koncert „Maestre i prijatelji”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here