Naslovna Srem Sremska Mitrovica Svečano otvorene Sportske igre mladih

Svečano otvorene Sportske igre mladih

PODELI

Sportske igre mladih (SIM) svečano otvorene su otvorene juče na Trgu Ćire Milekića, u prisustvu predstavnika republičkih i pokrajinskih vlasti, Grada Sremska Mitrovica, mnogobrojnih gostiju i nekoliko hiljada učesnika. Nakon toga na istoj lokaciji održan je koncert „Parnog valjka”.

Svečanim otvaranjem počele su Igre u Sremskoj Mitrovici, odnosno Srbiji. Održavaju se šestu godinu za redom i do sada su samo u našoj zemlji okupile oko 120.000 učesnika. Naš grad se nalazi među odabranim mestima u Srbiji u kojima se deci i mladima pruža mogućnost da potpuno besplatno učestvuju na takmičenjima u 10 sportova.

Sirmiuminfo

Vladimir Sanader, gradonačelnik Sremske Mitrovice izjavio je povodom otvaranja Igara: „Ovo je jedna predivna manifestacija pre svega zato što su učesnici deca, mladi i mi kao Grad Sremska Mitrovica dajemo punu podršku njenoj organizaciji. Dosta toga radimo i radićemo da bismo upravo njima, našoj deci, obezbedili jedan siguran grad, grad koji ima perspektivu i grad koji želi da oni žive u njemu. Ova manifestacija pored toga što promoviše sport i zdrav način života, uči decu i o značaju prijateljstva, o ferpleju, šta znači dobar drug, dobar prijatelj, jer ovim putem želimo da od naših najmlađih, ali i onih nešto starijih napravimo dobre članove društva, članove koji će unaprediti ovu našu zajednicu”.

Igre su, pored već pomenutih podržali Branislav Nedimović ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije, Svetlana Milovanović zamenica gradonačelnika Sremske Mitrovice, Tihomir Budić izvršni direktor osiguranja Sportskih igara mladih za regioin, Ilija Nedić načelnik Gradske uprave za obrazovanje, kulturu i sport Sremske Mitrovica, Zorica Mijatović sportska direktorica Dunav osiguranja Sportskih igara mladih.

Sirmiuminfo

Dan je ispunjen sportskim takmičenjima, a kao finale biće održan koncert rok grupe „Parni valjak” koju vole sve generacije.

„Sam pomen Parnog valjka je sigurno asocijacija za sve one generacije koje danas žive na teritoriji Grada Sremske Mitrovice i ne samo ovde nego u celoj bivšoj Jugoslvaiji i malo koji grad ima sreću da im peva grupa „Parni valjak” na centralnom trgu. Pozvao bih sve građane da večeras dođu na koncert i da nas bude što više, kako bismo ovu manifestaciju zaista obeležili na najbolji mogući način,” dodao je gradonačelnik Sanader.

Sportske igre mladih promovišu način života koji se temelji na razumevanju, prijateljstvu, solidarnosti i ferpleju kao alternativama negativnim trendovima današnjice koji se na izrazit način reflektuju na najmlađu populaciju. Prvi put su održane 1996. godine sa glavnim ciljem da omoguće osnovcima i srednjoškolcima učešće u organizovanim sportskim takmičenjima i drugim besplatnim aktivnostima tokom leta.

„Sportske igre mladih su najveća manifestacija amaterskog sporta u Evropi. Do sada je u Igrama učestvovalo 1,5 milion mališana iz regiona na taj podatak smo ponosni, ali i na samu današnju manifestaciju, na saradnju sa partnerskim Gradom Sremska Mitrovica s obzirom da smo uspeli da napravimo jedan iskorak više i u samoj organizaciji, realizaciji svih naših projekata i aktivnosti, ali i da što veći broj dece okupimo kako bi naša glavna i osnovna poruka upućena njima, a to je ono za čega se mi borimo, da pobedi drugarstvo, mogla da bude poslata širom Srbije i regiona. Sugurna sam u to da će se Sportske igre mladih koje su postale jedan veliki brend u regionu širiti iz dana u dan, nas je sve više i više i to je nešto što nam daje energiju i motiv da radimo bolje i jače”, rekla je Ivana Jovanović, predsednica Dunav osiguranja Sportskih igara mladih Srbija.

Ona je uputila zahvalnost na dobrom domaćinstvu i organizaciji pre svega gradonačelniku Sremske Mitrovice Vladimiru Sanaderu, načelniku Gradske uprave za obrazovanje, kulturu i sport Iliji Nediću, generalnom sekretaru Sportskog saveza grada Nemanji Crniću i svima onima koi su pomogli realizaciju Igara. Naglasivši da je Grad Sremska Mitrovica zaista grad sporta.

Sportske igre mladih su potpuno besplatne za svu decu učesnike. Za 22 godinu organizacije Igara u Hrvatskoj, u Bosni i Hercegovini i Srbiji, na Igrama je učestvovalo preko 1.500.000 dece i mladih. Ideja je rasla i takmičenje je postalo najveći amaterski sportski događaj u ovom delu Europe. U našoj zemlji se održavaju šestu godinu, a počele su pre 23 godine u regionu.

Nemanja Crnić, generalni sekretar Sportskog saveza grada je rekao: „Kao i prethodnih i ove godine, učestvuju učenici svih osnovnih i srednjih škola sa teritorije Grada. Ukupno na otvaranju i u samom takmičenju, procesu Igara nadmeće se između 6.000 i 8.000 učesnika. Pored Mitrovčana, prisutna su deca iz čitavog regiona, a posebno se zahvaljujem našim partnerima iz Sportskog saveza opštine Šid odakle je prisutno mnogo dece. Presrećni smo jer deca već sa otvaranja, sa ovog velikog trga odlaze na takmičenja. Najveći broj takmičenja se održava ispred i pored Poslovno sportskog centra „Pinki“ i tamo su ovi malci imali mogućnost da se bave sportom i da se druže. Prezadovoljni smo brojem učesnika, organizacija je na nivou i nema sumnje da će i ove Igre biti za pamćenje”, rekao je Crnić.

Najbolji takmičari iz Sremske Mitrovice, ostvaruju plasman na Državno finale koje je planirano u Beogradu. Najbolji iz Beograda, obezbediće put u Split, na regionalno međunarodno finale, kao i besplatno mini-letovanje.

Mali SIM šampioni i sudije položili su Zakletvu SIM prijateljstva. U ime takmičara zakletvu je položila Snežana Novaković mlada odbojkašica, a u ime sudija Vanja Škorić odbojkaški sudija.

Baklju prijateljstva SIM nosila je Anja Lalić atletičarka državni prvak u sedmoboju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here