Naslovna Magazin Zdravlje SZO izdala upozorenje u kome je prvi put POMENULA I SRBIJU

SZO izdala upozorenje u kome je prvi put POMENULA I SRBIJU

PODELI
Foto: nsuzivo

Srbija je među zemljama gde je “korona van kontrole”. Dr Teodros Adhanom Gebrejesus kazao je da se ukupan broj slučajeva korona virusa u svetu udvostručio u poslednjih 6 nedelja.

– Kovid-19 nije pod kontrolom u većem delu sveta i zapravo se pogoršava – kazao je šef Svetske zdravstvene organizacije.Dr Gebrejesus kazao je da se u poslednjih 6 nedelja ukupan broj zaraženih udvostručio, pa širenje korona virusa ne pokazuje znakove usporavanja u najteže pogođenim zemljama kao što su SAD, Brazil i Indiji.Govoreći na sastanku država članica o evaluaciji pandemije dr Gebrejesus je rekao da je virus u nekim bogatim zemljama izgradio zdravstvene sisteme, dok su čak i neke skromnije zemlje uspele da reaguju na dobar način.Ipak, on je naglasio da u većini sveta virus nije pod kontrolom i da se pogoršava.

– Više od 11,8 miliona slučajeva korona virusa sada je prijavljeno SZO. Više od 544.000 života je izgubljeno, a pandemija se i dalje pogoršava – upozorio je.Ova upozorenja dolaze samo dan nakon što je Donald Tramp odlučio da povuče SAD iz SZO.Tramp je upozorio u maju da SAD prekidaju vezu sa ovim zdravstvenim telom optužujući ga da nije adekvatno reagovalo na Kovid-19 i da je pod potpunom kontrolom Kine.I dok mnoge zemlje sada okreću pažnju na mogući drugi talas, SAD, Indija i Brazil se i dalje bore da spreče prvi talas.Među ovim zemljama je i trećina svih novih slučajeva obolelih širom sveta koji se prijavljuju na svakodnevnom nivou.Navodi se i primer Srbije u ovom izveštaju. Srbija koja ima oko 6,9 miliona stanovnika prijavila je 17.000 slučajeva obolelih i 314 smrtnih slučajeva i ponovili rečenicu premijerke Ane Brnabić koja je kazala da je zdravstveni sistem u Beogradu pred pucanjem.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here