Naslovna Srbija SZO ORGANIZUJE HITAN SASTANAK: Strah od novog soja – najgori do sada

SZO ORGANIZUJE HITAN SASTANAK: Strah od novog soja – najgori do sada

PODELI

SVETSKA zdravstvena organizacija (SZO) će danas održati hitan sastanak o novom soju korona virusa otkrivenom u Africi, koji može imati povećan broj mutacija, preneo je britanski “Fajnenšel tajms”.

Tulio de Oliveira, direktor Centra za reagovanje na epidemiju i za inovacije u Južnoafričkoj Republici, preneo je predstavnicima SZO svoju zabrinutost u vezi sa kovid varijantom B.1.1.529, za koju se strahuje da je najgora varijanta kovida identifikovana do sada.

Nakon toga, SZO je odlučila da održi vanredno zasedanje, rekao je De Oliveira.

Stručnjaci SZO će navodno razgovarati o tome da li novi soj treba definisati kao nešto što izaziva “zabrinutost” ili kao varijantu “od interesa”.

Tulio de Oliveira je tokom jučerašnje konferencije za novinare izjavio da novi soj ima veoma veliki broj mutacija, što nosi rizik od brzog širenja bolesti.

Prema poslednjim podacima, u Južnoafričkoj Republici je kod ukupno 77 ljudi dijagnostikovana ova varijanta korona virusa. Dijagnostikovana je i kod četiri osobe u Bocvani i jedne u Hong Kongu (osoba koja je došla iz Južne Afrike).

Neki svetski lideri su odmah reagovali na vest o pojavi novog soja, najavljujući nove mere predostrožnosti i ograničenja putovanja, dok su berzanska tržišta širom sveta doživela pad izazvan neizvesnošću.

Indijski zdravstveni zvaničnici su danas stavili sve države u stanje pripravnosti, zahtevajući da izvrše rigorozan pregled i testiranje putnika koji su stigli iz Južne Afrike, Bocvane i Hongkonga, kao i da uđu u trag i testiraju njihove kontakte.
Novi Zeland, takođe, pažljivo prati prati globalne savete o novoj varijanti, a zamenik premijera Grant Robertson poručuje da je nova varijanta “pravi poziv na buđenje za sve nas”, kao i pokazatelj da ova pandemija još traje.

Doktor Marija Van Kerkove, tehnički vođa SZO za kovid-19, rekla je na jučerašnjoj konferenciji za štampu da se još uvek ne zna mnogo o ovoj varijanti.

Ono što znamo je da ova varijanta ima veliki broj mutacija. A zabrinutost je da kada imate toliko mutacija, to može uticati na to kako se virus ponaša, izjavila je Van Kerkove.

Dodala je da će se istraživači sastati kako bi shvatili gde su ove mutacije i šta to potencijalno može značiti, u smislu, da li je prenosiviji ili da li ima potencijal da izbegne imunitet.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here