Naslovna Magazin Zdravlje SZO zbog diskriminacije menja ime majmunskih boginja

SZO zbog diskriminacije menja ime majmunskih boginja

PODELI
Foto: Dado Ruvic, Reuters

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) najavila je da će preimenovati virus majmunskih boginja, kojim se ove godine zarazilo više od 1.600 ljudi u 39 zemalja, smatrajući da trenutno ime može da deluje stigmatizujuće.

Generalni direktor SZO, Tedros Adanom Gebrejesus, rekao je da ta organizacija zajedno sa partnerima i ekspertima iz celog sveta radi na tome da promeni ime majmunskih boginja, a uskoro će biti saopšteno novo ime pod kojim će se ubuduće voditi ovaj virus.

Jedna grupa naučnika iz Afrike sastavila je dokument u kojem je ukazala da postoji hitna potreba da se pronađe nediskriminušće i nestigmatizujuće ime virusa.

Naučnici smatraju da je nazivanje majmunskog virusa – „afričkim virusom“, zabrinjavajuće, i da oni koriste pojam “hMPXV”.

Trenutni naziv “majmunske boginje” ne odgovara pravilima SZO, prema kojima virusi ne bi trebalo da dobijaju ime po geografskim regionima i životinjama.

Zahtev za preimenovanje virusa majmunskih boginja liči na raspravu oko diskusije da se preimenuje kovid19 virus, kada još nije imao naziv, i bio je okarakterisan kao Vuhan virus.

Majmunske boginje su svoje ime dobile pošto su 1958. godine otkrivene kod majmuna u laboratiriji, nakon što je bolest utvrđena u kolonijama majmuna.

Prvi slučaj oboljenja čoveka od ovog virusa zabeležen je 1970. u Demokratskoj Republici Kongo.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here