Naslovna Blog Dejan Reljin TELUS + ZEAZIN = DOBAR START (BLOG)

TELUS + ZEAZIN = DOBAR START (BLOG)

PODELI

Ovu godinu u najmanju ruku možemo nazvati čudnom, prolećne temperature tokom zime i sneg prvog dana proleća obeležili su nedelje za nama. Pripremni radovi i setva svih prolećnih useva će se preklopiti, tako da iz dužeg „pripremnog perioda“ ulazimo u kratku i zbijenu sezonu prolećnih radova u polju. Bez obzira na sve loše prognoze kad su površine pod kukuruzom u pitanju, kukuruz je i dalje najbitniji ratarski usev u našoj zemlji.
Uspešna proizvodnja kukuruza zavisi od mnogo faktora. Nakon svih predsetvenih operacija, odabira željenog hibrida i vremenskih uslova tokom vegetacije, za uspešnu proizvodnju kukuruza neophodno je na parceli osloboditi prostor suzbijanjem korova i omogućiti kukuruzu da se nesmetano razvija. Korove je najbolje suzbijati kada su već prisutni na parceli i ako postoje preparati za njihovo uspešno suzbijanje. Poslednjih godina muhari, sirak i štir postaju sve veći problem, tako da njihovom suzbijanju treba pristupiti mnogo ozbiljnije nego što je to bio slučaju u periodu koji je za nama.
Šta taj ozbiljniji pristup podrazumeva?
Na tržištu koje je preplavljeno preparatima različitog kvaliteta i efikasnosti za početak potrebno je odabrati onaj pravi. Posle odabira preparata neophodno je i primeniti ih na pravi način u pravoj količini i u pravo vreme.
Za dobar start kukuruzu je potrebno dati prednost u odnosu na korove. Iz tog razloga preporučuje se tretman „na crno“ dok usev još nije nikao. Da bi imali vrhunski rezultat u suzbijanju svih vrsta korova uključujući i gore navedene korove, preporučujem kombinaciju dva preparata različitog mehanizma i spektra delovanja u tank-miksu.
Kombinacija TELUS 1,5 + ZEAZIN 1,5 l/ha ima višestruke koristi jer TELUS deluje na jednogodišnje uskolisne i neke širokolisne korove, dok ZEAZIN deluje na širokolisne i delimično na uskolisne korove, a pri tom i na već iznikle korove. Primena ova dva preparata posle setve, a pre nicanja višestruko je korisnija nego njihova pojedinačna primena.


Kada je u pitanju suzbijanje korova u kukuruzu ovo je samo prvi korak, dalje akcije zavisi od situacije na parceli, za sada je dovoljno primeniti TELUS i ZEAZIN i mirno čekati da kukuruz nikne. Ova kombinacija se može koristiti i u usevu suncokreta, ali u tom slučaju je drugačija količina primene ovih preparata.

Dejan Reljin, M.Sc.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here