Naslovna Srbija TEMPERATURNI ŠOK! Sledeće nedelje čak letnjih 27 stepeni!

TEMPERATURNI ŠOK! Sledeće nedelje čak letnjih 27 stepeni!

PODELI
Telegraf

Prema prognozi RHMZ u Srbiji će danas biti pretežno sunčano i prosečno toplo vreme sa slabim i umerenim vetrom, koji će na istoku biti povreno i jak, severozapadni.

Jutarnja temperatura će biti četiri do 12 stepeni, a najviša dnevna od 21 do 25 stepeni Celzijusa.

Pinterest

Tropski oktobar!

Iznenađujuće visoke temperature za ovo doba godine očekuju nas sledeće nedelje.

Na prognozi objavljenoj na sajtu RHMZ, u utorak 26 stepeni, a u sredu će se zadržati takve temperature, možda čak i neki stepen više.

Nada Macura: Psihijatrijski bolesnici da se pripaze

Portparol Hitne pomoći Nada Macura upozorila je da ovakve velike promene najviše štete psihijatrijskim bolesnicima.

-Ovo vreme možemo da shvatimo kao blagodet jer miholjsko leto neće škoditi preterano hroničnim bolesnicima, ali se može očekivati da će najviše problema imati psihijatrijski bolesnici. Oni najlošije reaguju na toplo vreme i slabije podnose visoke temperature.

Ljude će najviše pogoditi temperaturne razlike između noći i dana, pa će biti najteže za odevanje jer se mogu očekivati hladnija jutra i noći, dok bi u toku dana moglo biti dosta toplije.

-Posebnu pažnju sem psihijatrijskih bolesnika, treba da obrate asmatičari i srčani bolesnici, odnosno oni koji imaju lošiju cirkulaciju, navodi Macura.

Ona savetuje da se iskoristi lepo vreme napolju, naročito jer se virusi lakše šire u zatvorenim prostorijama.

-Takođe, potreban je veći unos tečnosti u bilo kom obliku, a građani ne treba da se baš skinu u kratke rukave i šorceve jer ovo, ipak, nisu letnje temperature. Takođe, dovoljno sna je nešto što je uvek potrebno, dodaje Macura.

 

(Kurir.rs/R.M.)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here