Naslovna Srem Ruma Terapijsko jahanje – emotivna i psihološka podrška

Terapijsko jahanje – emotivna i psihološka podrška

PODELI
 Korisnici usluga Dnevnog boravka za decu i mlade sa smetnjama u razvoju u Subotištu prošle nedelje su prvi put bili na terapijskom jahanju u Konjičkom klubu „Bojčin“ u Progaru. Terapijsko jahanjeje specifičan vid terapije uz pomoć životinja koji je namenjena deci i odraslima sa različitim telesnim, emocionalnim, kognitivnim isocijalnim problemima, a u našoj opštini se realizuje u okviru projekta „Terapijsko jahanje kao podrška uključivanju osoba sa invaliditretom u svet sportsko-rekreativnihaktivnosti“, čiji je nosilac Udruženje „Socio-ekologično“ iz Deča, uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Biljana Jovičić, direktorka pećinačkog Centra za socijalni rad koji je pružalac usluga u Dnevnom boravku, kaže da su deca izuzetno dobro reagovala na prvi kontakt sa konjima, kao i da im je prijao odlazak u prirodu.

„Mi smo ovaj vid terapije prepoznali kao mogućnost da korisnici usluga Dnevnog boravka poboljšaju kognitivne i socijalne veštine, kao i emocionalno stanje i već tokom prvog druženja sa konjima pozitivni efekti su vidljivi“ – izjavila je Biljana Jovičić.

Po rečima predsednice Udruženja „Socio-ekologično“ Ružice Mrkalj, terapijsko jahanje je kao metoda već priznato u razvijenim zemljamai koristi se kod velikog broja dijagnoza.

„Najčešće suu pitanju autizam, Daunov sindrom, cerebralna paraliza, multipla skleroza, razvojne disfazije (problem s govorom), oštećenje vida i sluha, problem sa učenjem i koncentracijom, poremećaji ponašanja, hiperaktivnost, problemi u razvoju motorike, anksioznost i fobije, posttraumatski sindrom, oštećenja kardiovaskularnog sistema i stres. Kontakt sa životinjama je izuzetno snažnoiskustvo za svakoga, a posebno za decu, koja sa konjem ostvarujutoliko duboku i prisnu vezu, da zaboravljaju na svoje teškoće i probleme. U tom smislu, terapijsko jahanje predstavlja i snažnu emotivnu i psihološku podršku“ – rekla nam je Ružica Mrkalj i dodala da će projekat trajati do kraja juna, a da će deca uključena u projekat, među kojima su i korisnici usluga Dnevnog boravka, jednom nedeljno ići na terapijsko jahanje.

Ona je podsetila da još uvek ima slobodnih termina i pozvala roditelje dece sa smetnjama u razvoju iz pećinačke opštine, koji žele da probaju ovaj vid terapije, da se jave Udruženju „Socio-ekologično“ putem telefona 062/575-298.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here