Naslovna IT TikTok ponovo na udaru: Nove pretnje o zabrani

TikTok ponovo na udaru: Nove pretnje o zabrani

PODELI
Foto: Eliseu Geisler / Shutterstock.com

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena zahteva od kineskih vlasnika TikToka da se odreknu svog udela u popularnoj aplikaciji ili da se suoče sa mogućom zabranom u SAD, saopšteno je Rojtersu iz kompanije.

TikTok je u vlasništvu kineske kompaniy ByteDance, najvrednijeg startapa na svetu, navodi britanska agencija.

Ovaj potez je usledio nakon uvođenja novog američkog zakona koji omogućava Beloj kući da zabrani TikTok ili druge inostrane tehnologije, ako predstavljaju rizik za nacionalnu bezbednost.

Druge zemlje i entiteti su takođe odlučili da zabrane aplikaciju i izrazile zabrinutost zbog njene povezanosti za kineskim vlastima i prikupljanja podataka korisnika širom sveta.

Indija je zabranila TikTok i desetine drugih aplikacija kineskih programera na svim uređajima u junu 2020., tvrdeći da su potencijalno štetne po bezbednost i integritet zemlje.

Avganistan je u pregovorima o zabrani TikTok-a i video igrice PUBG, a talibani tvrde da su oni odveli avganistansku omladinu “na stranputicu”.

Pakistan je privremno zabranjivao TikTok najmanje četiri puta, a poslednja zabrana je okončana u novembru, zbog onoga što je vlada ocenila kao “nemoralan i nepristojan sadržaj u aplikaciji”, navodi Rojters.

Zaposlenima u belgijskoj vladi više neće biti dozvoljeno da koriste TikTok na službenim telefonima, a istu odluku su donele i kanadske vlasti zbog bezbednosnih rizika.

Tajvan je zabranio TikTok i neke druge kineske aplikacije na državnim uređajima i u decembru 2022. pokrenuo istragu aplikacije društvenih medija zbog sumnje na protivzakonite aktivnosti na ostrvu.

Odbor za spoljne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa glasanjem je početkom meseca usvojio predlog zakona koji bi predsedniku Džozefu Bajednu dao ovlašćenje da u SAD zabrani aplikaciju i društvenu mrežu TikTok.

Bela kuća je ranije dala svim saveznim agencijama smernice da u roku od 30 dana izbrišu TikTok sa svih vladinih uređaja.

Kongres i više od polovine američkih država do sada su zabranili TikTok na službenim mobilnim uređajima.

Evropska komisija i Evropski parlament, institucije Evropske unije, zabranile su TikTok na telefonima svojih službenika iz bezbednosnih razloga.

U Kini su već duže vreme blokirane strane platforme društvenih medija i aplikacije za razmenu poruka, uključujuci YouTube, Twitter, Facebook i Instagram.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here