Naslovna Svet Tojota u Americi gradi fabriku baterija za električna vozila

Tojota u Americi gradi fabriku baterija za električna vozila

PODELI
Foto: Beta/AP

GRINSBORO – Tojota se sprema da izgradi fabriku baterija za električna vozila vrednu 1,3 milijarde dolara u blizini Grinsboroa u Severnoj Karolini, koja će zaposliti najmanje 1.750 ljudi, saopštili su danas zvaničnici američke vlade.

Ekonomski investicioni komitet je izglasao da dodeli Tojoti najmanje 79 miliona dolara podsticaja ako projekat bude završen, preneo je AP.

Državni zvaničnici zakazali su za kasnije danas konferenciju za novinare kako bi najavili veliki projekat izgradnje fabrike na oko 32 kilometara jugoistočno od Grinsboroa, prenosi Tanjug.

Lokacija je duž autoputa sa četiri trake sa već dostupnom vodovodnom, kanalizacionom i železničkom infrastrukturom.

Izabrani lideri okruga Rendolf jednoglasno su jutros izglasali da ponude kompaniji lokalni podsticajni paket.

U oktobru je Tojota objavila da planira da izgradi novu američku fabriku za proizvodnju baterija za hibridna i potpuno električna vozila. Lokacija je trebalo da bude objavljena kasnije tokom godine.

Proizvođač automobila je saopštio da će fabrika početi da proizvodi baterije 2025. godine i postepeno da se širi do 2031. godine.

Fabrika je deo 3,4 milijarde dolara koje Tojota planira da potroši u SAD na proizvodnju automobilskih baterija tokom sledeće decenije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here