Naslovna Srbija TOPLIJE NEGO NA KRITU, U DUBROVNIKU I BARU: Evo zašto je Sremska...

TOPLIJE NEGO NA KRITU, U DUBROVNIKU I BARU: Evo zašto je Sremska Mitrovica ovih dana jedan od najtoplijih gradova

PODELI

Sa vrednostima iznad proseka za ovo doba godine i temperaturama i do 27 stepeni Srbija je danas jedna od najtoplijih zemalja u Evropi, a kako najavljuju prognostičari RHMZ ovu “laskavu titulu” nosiće i tokom cele naredne nedelje.

Tako je u Beogradu živa u termometru danas dostigla 26. podeok, a u Novom Sadu, Kikindi i Sremskoj Mitrovici za stepen je više.

Pravim letnjim temperaturama mogu se pohvaliti tek poneki i to u “komšiluku” budući da su slične vrednosti zabeležene i u Banja Luci, Zagrebu, ali i u Tirani i Atini.

Nešto niže vrednosti zabeležene su u Budimpešti, Bukušreštu i Đenovi u kojima je temperatura malo ispod ili oko 20 stepeni.

Iz RHMZ objašnjavaju da je za ovaj period normalno da primorski gradovi imaju nešto niže temeprature u odnosu na kontinenatalne, zbog čega su mnogi gradovi u Srbiji topliji od Bara, Dubrovnika ili onih na Kritu.

Međutim, mnoge je iznenadila niska temperatura u gradovima poput Madrida, Barselone i Lisabone, u kojima je i za 10 stepeni hladnije u odnosu na Srbiju.

– Priliv toplog vazduha zahvatio je Apeninsko i Balkansko poluostrvo kao i istročni mediteran i zato u gradovima na tom području beležimo visoke temperature. Nasuprot tome, u gradovima Šanije i Portugala imamo neobično niske temeprature uslovljene dolaskom hladnije vazdušne mase sa Atlantika – objašnjava prognostičar RHMZ-a Mirjana Gulan.

U narednim danima pored visokih temepratura, meteorolozi upozoravaju imaćemo prisustvo jakih olujnih vetrova, ali će biti veoma toplo za ovo doba godine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here