Naslovna Srem Fruška gora Totovo Selo nije samo najveće naftno nalazište u Srbiji, već i omiljena...

Totovo Selo nije samo najveće naftno nalazište u Srbiji, već i omiljena turistička destinacija

PODELI
Foto: rts

Totovo Selo pre pandemije je posećivalo i po tri hiljade turista. Zahvaljujući domišljatosti i preduzimljivosti meštana, posetioci dolaze što zbog crkve iz 19. veka, što zbog zanimljivog Muzeja skulptura na otvorenom.

U Totovom Selu se ozbiljno priprema za period posle pandemije. Posetioci su najčešće iz Mađarske, a odavde put ih vodi dalje sve do Đerdapa. Da bi ih upoznali sa maršrutom, turistički radnici su napravili edukativnu maketu dela Panonske nizije.

„Došli smo na ideju da napravimo maketu Dunava, koji teče kroz Srbiju. Znači od Bezdana pa do Kladova i sve što ide uz nju. Jedan deo reke Drave, Tise i Save. I onda Fruška gora, Vršački breg, Miroč, južni Karpati i ono što je moglo da stane na ovoj maloj parceli“, objašnjava Zoltan Farago, turistički vodič.

Razlog zašto ovde svraćaju turisti je i Muzej skulptura na otvorenom, među njima i dosta sa verskom tematikom.

„Od brojnih umetničkih dela koji krase prostor oko crkve, izdvojila bih skulpturu Pape Jovana Pavla Drugog koja je trenutno jedina u Srbiji, kao i skulpturu osnivača našeg mesta Tot Jožefa“, napominje Andrea Remete iz Totovog Sela.

Roža Žoldoš se priključila akciji očuvanja tradicije sela. Osnovala je etno kuću, gde je do sada smešteno 5.000 starih predmeta.

„Meštani su intenzivno donosili svoje starine sa tavana. Neko je imao klupu, neko sto, stolicu, tako da se brzo povećao broj eksponata. Imam slučaj da je kolevka s kraja 19. veka vraćena iz muzeja Sente samo zato što je potekla iz našeg mesta i tako sada pripada našoj kućnoj zbirci. Dobijamo i dalje razne predmete, ali i oruđa za obradu zemlje, pa sada imamo problem gde to sve čuvati i izlagati“, kaže Roža Žoldoš, vlasnica Etno kuće.

Totovo Selo je izgrađeno oko crkve Svetog Jožefa iz 1905. godine na placevima veleposednika Jožefa Tota, koje je poklonio ili prodao svojim radnicima i bezemljašima.

Danas su okolne njive poznate i kao najveće naftno nalazište u Vojvodini.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here